Upsala Nya: ”Pekar ut den f d Norrmalmspolisen…”

27.2.2011. Upsala Nya tidning, min lokaltidning (fast jag inte prenumererar på den just nu) har faktiskt vaknat till och låtit sin reporter Johannes Nesser skriva en 25-årssammanfattning av Palmemordet nära nog utan självcensur! Hade inte denna text kunnat få komma för ett antal år sen, ett stort antal år?

Jag återger det ganska långa textavsnitt som ingår i en ännu längre UNT-rapportering, där min kollega Gunnar Wall får presentera sin favoritteori, som också är min egen, nämligen att ”Olof Palme hade stämt träff med någon vid Skandiahuset”.

Nestorn inom privatspaning i Palmemordet är Uppsalabon Sven Anér, en 89-årig tidigare DN-journalist som har skrivit flera böcker om mordet. I 24 år har han ägnat sig i princip dagligen åt att efterforska mördaren, med ett par års avbrott för att granska Estoniakatastrofen, som han också skrivit två böcker om. Sven Anérs spekulationer bygger på iakttagelser och uppgifter från utredningen och inte helt fria fantasier, men de allra flesta som skulle läsa hans böcker eller hans blogg torde anse att han drar alltför långtgående slutsatser och att teserna i någon mån är rättshaveristisk paranoia.

Sven Anér är till skillnad från Gunnar Wall inte försiktig med att spekulera.

Han pekar i sin senaste bok ut den före detta Norrmalmspolisen, en 53-årig /nej, född 1959, min anm!/ rikspolitiker för Moderaterna som den så kallade Dekorimamannen som han anser är inblandad i mordet, eventuellt själve mördaren.

Posten kommer medan vi sitter och dricker kaffe i Sven Anérs vardagsrum. Han har fått ett till brev från justitiekanslern (JK), han sprättar upp det och läser högt. JK meddelar att man inte tänker beakta hans överklagande av ett beslut, fattat i januari, att inte vidta någon åtgärd rörande hans brottsanmälan mot riksåklagaren.

”Du kan inte räkna med något ytterligare svar från JK i detta ärende och får betrakta det som avslutat”.

”Det är ju lagstridigt, men det bryr dom sig inte om”, säger Sven Anér uppgivet.

Spekulationerna är vilda i Sven Anérs böcker, så till den milda grad att han blivit en person non grata hos de flesta redaktioner. Han möts av tystnad när han försöker nå ut till allmänheten med sina uppgifter. Men det journalistiska grundarbetet är omfattande, och han har genom åren kunnat avslöja flera okända brister i Palmeutredningen.

Han anser inte att Leif GW Perssons vändning i fråga om mordet ger honom /Anér/ någon ”upprättelse”. ”Jag var den förste som lanserade polisspåret, och nu är Leif GW Persson inne på att mördarna har polisiär bakgrund. Det har jag ju sagt i 24 år. Men att det skulle handla om en konspiration med bara ett par personer stämmer inte. Det handlar om 25-30 personer med Hans Holmér i spetsen. Det var Holmér som beställde och orkestrerade mordet, och som ledde utredningen i helt galen riktning”, säger Sven Anér.

Sven Anér anser sig ha fog för sina spekulationer.

”Vad som behövs är att medierna vaknar. Lösningen finns där i dokumenten. Ni journalister borde inte ha trott på myndigheterna. Christer Pettersson blev myndigheternas syndabock, och det borde medierna ha genomskådat”, säger Sven Anér.

Så långt Upsala Nya – och, väl, tack för det. Sakuppgifterna i den ganska långa texten är i princip korrekta, och hade inte stickorden om ”privatspanare” och ”paranoia” (sic!) et cetera varit pålagt hade detta varit den egentligen första korrekta rapporteringen i ett större svenskt massmedium.

Anti Avsan är ganska rejält presenterad, fast utan namns nämnande och med felaktig födelsetid. Med annan utgörning, annan rubricering och med sparkarna inhiberade hade denna text kunnat framstå som ett genombrott i etablerad svensk journalistik rörande Palmemordet. Så dags, kan jag ju säga.

När Leif GW säger polisspår är han statsanställd kriminolog. När jag säger samma sak är jag paranoid privatspanare. Olika falla ödets lotter.

Aftonbladet ger en utförlig beskrivning av händelserna vid Dekorima, med den man som jag anser vara gärningsmannen, Anti Avsan (fast inte nämnd vid namn), rejält preciserad. Robert Gustafssons båda walkie-talkie-tips, tidigare noggrant beskrivna på denna blogg, är, med all rätt, stort uppslagna, och CG Östling, ”Ö”, ordentligt noterad. Aftonbladets reportage går mycket nära viktiga sanningar rörande Palmemordet. Det kunde ha gjorts tidigare.

Sven Anér

14 kommentarer:

 1. Vad fick då AA och hans kompisar att utföra mordet? Vem tjänade på det?

  http://svt.se/2.75456/1.926121/falska_bevis_pekade_ut_sovjetiska_ubatar

  http://www.prio.no/upload/people/ola_tunander/Kapitel%207.pdf

  Ett par dagar efter Bildts artikel säger den kommande försvarsstabschefen Bror Stefenson till Dagens Nyheter:
  ’Vår kapacitet att jaga ubåt är idag så låg att stormakterna kan komma att säga: ”ni klarar inte ert territorium”’,d.v.s. USA och Storbritannien kan komma att öva motoperationer i exakt de svensk skärgårdsområden som vi visat att vi inte kan hålla fria från sovjetiska ubåtar.

  Och på mötet om ubåtarna den 21 oktober med statsminister, utrikesminister, försvarsminister och ÖB förklarade Stefenson ubåtarnas närvaro under Hårsfjärdshändelserna bl.a. med att de varhär som en ’test på vår förmåga/vilja’. M.a.o. Bildt och Stefenson säger 1982 nästan exakt vad Weinbeger säger i sitt uttalande år 2000.

  Det var, enligt Weinberger, kränkningen 1981 som föranledde USA eller NATO att testa det svenska försvaret för att höja den svenska beredskapen mot ryska kränkningar. ’Det låg väldigt mycket i Sveriges intresse’, fortsatte Weinberger. Nu i efterhand kan vi säga att både dokument och uttalanden från centrala gestalter stödjer denna uppfattning.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Caspar_Weinberger

  SvaraRadera
 2. För att förstå så måste vi gå till historien - förstå världskrigens uppkomst och deras fortsättning i det kalla kriget - så se:
  Anthony.C.Sutton
  the real history of the last century is not what you have been fed! read his books! "Wall street and the bolchevik revolution" "Wall street and the rise of hitler" to begin with.

  SvaraRadera
 3. Lisbet Palme beskrev ljuden av skotten som dödade Sveriges statsminister/hennes make, som om det var försett med ljuddämpare. Hur ser slika vapen ut och intressant att relatera hennes utsago i relation till de vapen som kriminalinspektör Hans Holmer visade upp på presskonferensen.

  SvaraRadera
 4. Ett av GW's argument för att "Davidbagare"-mannen inte är identisk med mördaren är att ett så stort vapen inte skulle få rum i den lilla handväska som den springande mannen grejade med under språngmarschen. Om vapnet var försett med ljuddämpare kan det förklara flera vittnens iakttagelser av vapnet som en stor revolver av "vilda-västern"typ". Och kan också förklara den rätt lilla handledsväskan.
  Dessutom finns flera vittnesmål om att ljudet från skotten inte var speciellt höga.
  Nu gjordes, vad jag vet, inte heller några vittnes-rekonstruktioner med avseende på ljudet från från revolvern.
  En magnumrevolver, som har en kaliber på ca 9 millimeter smäller vansinnigt högt.
  Alla som gjort lumpen och skjutit med arméns 38' kan nog intyga det.
  Så frågan om ljuddämpare är rätt väsentlig. Och ytterligare en viktig teknisk detalj som utredarna verkar ha förbisett. Eller "glömt".
  Fäste för ljuddämpare är såvitt jag vet inte standard på Colt/Ruger 38or. Men är relativt enkelt att modifiera för.

  SvaraRadera
 5. Varför dödades Palme? Vad kunde han ha äventyrat? Vem vann på att han mördades?
  http://kristofferhell.org/2010/06/darfor-mordades-olof-palme/

  Ola Tunander om Ubåtarna
  Gustafsson övertygar inte om att ubåtarna kom från Sovjet
  Publicerad: 2010-06-21, Uppdaterad: 2010-08-26

  Förre ÖB Bengt Gustafsson är starkt kritisk mot de som försökt visa att delar av ubåtskränkningarna under 80-talet utfördes av västländer. Men han är inte övertygande och begår tyvärr en rad faktafel, skriver Ola Tunander, professor vid internationella fredsforskningsinstitutet PRIO i Oslo och doktor i marin militärstrategi.

  Samtidigt vet vi att ett sovjetiskt anfall mot Sverige i krigets inledningsskede hade bundit upp stora sovjetiska styrkor, inte minst flygstyrkor som skulle ha försvagat Sovjets möjligheter att tränga fram på såväl Nordkallotten som på Kontinenten. Amerikansk access till svenska flygbaser i krigets första skede hade m.a.o. varit ett amerikanskt drömscenario. Det hade inte bara bundit upp stora sovjetiska styrkor. Det hade också gett USA möjlighet att dominera luftrummet i hela Nordeuropa.
  Men detta för USA ideala scenario hade under 1970- och 1980-tal knappast kommit till stånd utan att Sverige trodde sig vara angripet av Sovjet.
  Och det är ingen tvivel om att ubåtarna i svenska vatten var till stor fördel för USA. På två år ökade antalet svenskar som uppfattade Sovjet som ett direkt hot från 8 % till 42 %. Olof Palmes dialog med Moskva försvann i djupet med ubåtarna.

  SvaraRadera
 6. Hej Sven!
  Om jag skulle vilja få din bok "Affären Anti Avsan" hur gör jag då?

  //Patrik

  SvaraRadera
 7. De som satte dit Christer Petterson agerade skickligt. Petterson kunde vara våldsam och hade
  ju dräpt en person. Men kunde knappast skjuta.
  Petterson umgicks med Harri Mikkalinna och bombmannen Tingström.Och i samma kretsar rörde ju sig Borgenstierna=brännvinsadvokat och Waffen-SS......
  Spelklubben Oxen ägdes av en viss Curt Hson-Nilsson och där blandades Stockholms undre värld med kriminalreportrar och extrenhöger.
  Men i demokratins Sverige vågar ingen säga
  sanningen om miljonären Hson ens efter döden.
  Trots sitt samröre med de sossar som alltid höll honom bakom ryggen var nämligen Hson NAZIST och
  en socialt lyckad sådan.
  Och jag tror att både han och Petterson visste vem som mördat Olof Palme.
  Och att Petterson var livrädd för mördaren.

  SvaraRadera
 8. THE HOUSE THAT CARL BILDT.
  Helmut Kohl, som inledde sin politiska karriär med att hoppa på den impopuläre justitieministern i Hessen Fritz Bauer och vars
  politiske gudfader var en viss DOKTOR FRITZ RIES,
  såg Bildt som inte bara den yngste utan också den
  klokaste politikern i Europa. Klokhet är alltså
  cynism och födgeni....
  Bildt satt i Kohls knä.

  SvaraRadera
 9. Hson hade också goda relationer med Bonniersfären, med DN och Expressen De hoppade inte på HONOM. han anonserade i Expresen och en
  kriminalreporter på DN skrev åt honom bl.a.
  Ab Hsonproduktion fins kvar på Kungsgatan.
  Släpper de in MIG i arkivet?

  SvaraRadera
 10. Spelklubben Oxen låg händelsevis i närheten av FICKBOKHANDELN
  på Oxtorgsgränd. Hson sunkiga bokhandel som finns kvar än i dag..

  SvaraRadera
 11. Hson var KRYPTONAZIST=den värsta sorten.
  Vad med Teet Härm och Anti Avsan?

  SvaraRadera
 12. Fickbokhanden ligger på Oxtorgsgränd 1,
  Spelklubben Oxen låg på Oxtorgsgränd 2!
  AB Hsonproduktion ligger inte långt därifrån på Kungsgatan 37!

  SvaraRadera

Läs sidan "Om kommentarer"