”Palmemordet förändrade bilden av Sverige”

26.2.2011.  Kjell Östberg, som är professor i samhällshistoria vid Södertörns universitet, svarade för ett tungt och inkännande inlägg i dagens Eko-sändning kl 12.30. Jag ger några centrala citat ur intervjun:

”Palmemordet förändrade bilden av Sverige” ”Det förekom olagligheter på alla nivåer i rättssystemet, den svenska rättsstaten kunde inte handskas med det här fallet, det var för omskakande” ”Kaos från början i utredningen”.

”Rikspolischefen, säkerhetschefen och justitieministern fick avgå” ”Vi fick en bristande tillit till statsapparaten” ”Mordet var ju ett trauma, men inte våldet i sig” ”Den svenska modellen dog med mordet på Olof Palme”,

Visst, visst. Men sällan har dessa tongångar hörts de här dagarna.

Det behövs tydligen en professor i samhällshistoria, som med någon distans från huvudstadsdebatten kan urskilja allt det stora, grundläggande viktiga som slentrianmässigt och över en kam har sammanfattats som ”Palmemordet”.

”Olagligheter på alla nivåer i rättssystemet”, ja, sannerligen. Olagligheter som cementerats fast i alla arkiv och i alla datorers minnen, men som har så svårt att slå igenom. ”Jag bryr mig väl inte om Palme…” ”Nej. men bryr du dig om olagligheter på alla nivåer i rättssystemet?” ”Är det så illa då?”

”Ja, det är det”.

Sven Anér

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Läs sidan "Om kommentarer"