Radiodokumentär: Välgjord, men inget nytt

27.2.2011. Ljudradion hade låtit ett produktionsbolag göra en resumé av Palmemordet fram till i dag. Välgjord, i många stycken. Kritisk och skeptisk i många stycken. Men stopp och belägg när det började brännas: vem, vilka låg egentligen bakom mordet? Helt tyst på den punkten. Helt tyst.

Tyngdpunkt lades med all rätt på Kari och Pertti Poutiainens utomordentligt noggranna ”Inuti labyrinten”, där myglet inom polis- och ambulansledningen och alla andra ledningar denna natt preciserades och fästes vid skampålen. Inte en siffra rätt; det går att känna under huden när några ointresserade myndighetsröster lugnt och ingalunda upprört får ta del av de första tipsen om ett statsministermord (citerat ur minnet):

”Jaså, du säger det? Palme, minsann?”

Lugnt och stilla, som vore det ett normalt lägenhetsbråk.

Radions produktionsbolag var uppenbarligen tillsagt att inte närma sig de farliga punkterna i denna svåra affär. Och jag blir fortfarande lika förvånad då, i dessa sammanhang, inte ett ord nämns om de fem nyktra vittnenas rapporter om att polisens huvudvittne mot Christer Pettersson, Roger Östlund, inte kom till biografen Grand förrän nio minuter efter mordet!

Om detta skrev jag över flera spalter i Svenska Dagbladet sommaren 1990, men saken är givetvis otroligt känslig inte bara för de arrangerande poliserna (bl a för den i radioprogrammet flitigt återkommande kriminalinspektören Thure Nässén) utan även för i normalfallet skickliga reporterkollegor på Expressen som Brännström och Schönstedt.

Inte då, och inte nu, vågar de nalkas den verkliga sanningen, utan drar i nödbromsen (det svenska folkets nödbroms!) just som radiolyssnarna, för vilken gång i ordningen, blivit övertygade om att något hade gått snett, letts snett i samma ögonblick som mordet började planeras på hög nivå.

Det är underligt. Det känns underligt. Hur kan, ofta kloka personer, skriva och säga långa, komplicerade och spännande ting men plötsligt tappa rösten när de borde ha ställt sig frågan:

Vad var det då som egentligen hände?

En otrolig cliff-hanger – men inget slut på storyn dan därpå?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Läs sidan "Om kommentarer"