Varför inte låta Anki identifiera Anti Avsan i dag?

12.2.2011. Granskningskommissionen betvivlar inte ”att en händelse som gett upphov till tipset (om Dekorimamannen) har ägt rum”. Detta är ett mycket starkt medgivande av denna kommission, som i övrigt behandlar hela denna affär med silkesvantar.

Händelsen har ägt rum – och vad kan vi sedan dra för slutsatser?

För det första att alla andra påstått misstänkta som passerat revy sedan den 28 februari 1986 direkt kan rensas undan.

För det andra: att Dekorimamannen måste ha varit finskspråkig eller i vart fall lätt kunnat göra sig förstådd på finska. Bevis för detta är ju att Anki, då hon ville ha besked om tiden, direkt tilltalade Dekorimamannen på finska, mitt i det svensktalande Stockholm city. Och något annat språk hörs heller ej vid Dekorima: Anki talar finska, Dekorimamannen talar finska, och spökrösten i Dekorimamannens walkie-talkie är en finsk röst.

För det tredje: Dekorimamannen måste ha haft en koppling till gymet i Upplands-Väsby. Det är endast där som Anki – å andra sidan vid flera tillfällen – sett och även talat med Dekorimamannen.

För det fjärde: Ett av Olle Alsén uppvisat myndighetsfotografi, föreställande Anti Avsan, har av vittnet Per Alfredsson på gymet omedelbart känts igen som föreställande Anti Avsan. Där finns ingen som helst tvekan.

För det femte: Är Anti Avsan Dekorimamannen? Jag anser att ingen tvekan råder, och någon annan person vid gymet har heller aldrig antagits vara Dekorimamannen. Vad som saknas är den formella identifikationen – men varför finns inte den? Helt enkelt därför att rikskriminalpolisen inte velat arrangera den totalt självskrivna konfrontation som alla kriminologiska regler ställer upp: finns en misstänkt och finns vittnen ska dessa konfronteras, antingen live eller via presenterade fotografier.

I fallet Avsan arrangeras aldrig någon livekonfrontation, där ju båda flickorna med fog hade kunnat delta. Däremot får Anki, inte Anneli, se sex bilder, om vilka dåvarande sekretessansvarige inom polisens Palmeenhet, kriminalkommissarien Åke Röst, klart på Olle Alséns fråga har svarat att någon bild av Avsan inte fanns med bland de uppvisade. Jag har själv begärt att få ta del av de sex bilderna men nekats under hänvisning till att de är sekretessbelagda.

Jag kan inte tolka förhållandet på annat sätt än att polis och åklagare inte vågar konfrontera Avsan; inte då, inte i dag.

Avsan själv har, vid samtal med en privatperson, förklarat att ”jag har aldrig varit på gymet i Väsby!”, vilket uppenbarligen är Avsans sista försvar men som inte stämmer med verkligheten. Anki kopplar Avsan till gymet. Avsan talar inte sanning på denna avgörande viktiga punkt. Så är läget. Hur komma loss?

Ett utomordentligt enkelt och bra sätt, som med stor säkerhet skulle leda till målet, vore givetvis att öppna all dokumentation från Dekorima, se min skrivelse i dag till JK. Att denna dokumentation i 19 år fått ligga inlåst och ostörd av allmänhetens blickar är givetvis en av de största skandalerna i denna affär.

Bloggbesökare, skriv till rikskriminalpolisen, Box 12256. 102 26 Stockholm och begär att få ut ”samtliga handlingar rörande avsnittet Dekorimamannen”! Rikskrim är skyldig att svara. Blir svaret nekande bör det överklagas; det kan vi återkomma till. Skriv till rikskrim!

Sven Anér

5 kommentarer:

 1. Hur lång tid tog det mellan att Anki lämnade dekorinamannen och det att de hörde skotten?

  SvaraRadera
 2. http://www.dn.se/nyheter/sverige/palmemordet-ater-i-fokus
  Såg det här i dag i tidningen och många är pärmarna och jag får den känslan av att pärmar eller information ur pärmar tas bort. Vems ärenden går Palmekommisionen?

  SvaraRadera
 3. http://www.itdemokrati.nu/page23.html

  Prescriptionstiden för mordet på Olof Palme är förlängd og frågan är då ............gäller det också obduktionsprotokollet, dvs. att det då hemlighålls? Funderar på ifall det inte blev som planerat med det planerade mordet, har det funnits någon teori om skott från motsatt sida av gatan?
  Alltså vilken informaton har obduktionsprotokollet angående skadorna på den förre statsministerns kropp i relation till avståndet från vapnet?

  SvaraRadera
 4. Går det att komma i kontakt med Sven Anér?

  SvaraRadera
 5. Anti Avsan sägs inte stämma med signalementet på Dekorimamannen. Finskorna borde ha hört om mannen var est eller finländare. Dekorimamannen i den bruna skinnjackan är nog inte skytten men det är inte heller omöjligt. Det var nog Dekorimamannen i skinnjackan som Jan Nilsson såg springa iväg (efter gärningsmannen). Han sprang nog in på Luntmakargatan och där såg Cedergren honom. Varför andra inte såg honom springa iväg berodde väl på att de inte hade någon anledning att se åt det hållet då. De hade ju redan sett någon springa iväg. Flertalet vittnen såg det andra skottet och en mörkklädd gärningsman springa. Jan Nilsson såg inte det andra skottet. Enligt honom sprang mannen i den bruna skinnjackan iväg just då det kom folk till platsen, alltså efter det att den mörkklädda mannen sprungit iväg. Om Dekorimamannen hade med mordet att göra så kan jag tänka mig att Östling kan ha varit den andra finsktalande mannen. Men jag tror inte att han var någon av männen som sprang pga blindtarmsoperationen.

  SvaraRadera

Läs sidan "Om kommentarer"