Gör något skarpt, Bengt Svenson! Avgå, t ex!

13.3.2013. Till Rikspolischef Bengt Svenson. F k: justitieministern.
Bengt Svenson, jag har vid mina kontakter med dig på senare tid fått viss respons, jag har fått ett intryck av att du inte är en stillasittande betongkoloss.
Nu gäller det HJULSTA-KATASTROFEN, Bengt Svenson!
Jag är denna soliga eftermiddag ingalunda färdiginformerad, av poliser eller media. Jag vet inte med vilka handgrepp en vakthavande, vid desken på Uppsala fina polisstation neråt Svartbäcken till, lyckades med konststycket att öppna Hjulstabron på egen hand? Från Uppsala. Var det bara att trycka på en knapp? Var saken sedan länge förberedd? För ett eventuellt krigsfall, kanske?
Frågorna känns hagla. Vad hade hänt om en annan bil ovetande också hade missat bommarna framför denna polisiära dödsfälla? Hur var det tänkt? Ingen polis fanns ju på plats för att ta hand om de båda unga påstådda snattarna (det hann ju aldrig bli någon förundersökning, med de båda unga männen tillkallade). Kan ”smitningen” ha skett av misstag, genom något förbiseende? Det får vi aldrig veta. Osv.
Ansvaret för något så kusligt aktivt dilettantmässigt som Hjulstakonceptet, i dödens absoluta närhet, blir till sist ditt, Bengt Svenson. Du arbetar med personal, både ute i radiobilar och vid de knäppande datorerna på dina expeditioner, men du har inte lyckats lära ditt folk att broar aldrig får svängas för att ta två unga människors liv.
Vad som måste ske nu är att du, innan du avgår, blixtstoppar allt vad bilförföljande av misstänkta brottslingar heter. Dina unga poliser är inte utbildade rallyförare, och kombinationen av kanske dödligt stressade smitare, om vi kallar dem så, och likaså stressade jagande poliser, bjuder in till ond bråd död. Stoppa allt vad biljakter heter! Det finns andra sätt att lagföra misstänkta personer än att köra ihjäl dem.
Sen bör du gå till Beatrice Ask och omtala att du inte klarar av det här jobbet.
Jag önskar, med vändande post, uppgifter om dnr och handläggare samt en omedelbar kommentar, från handläggare eller helst från dig själv.
Låt mig tillägga: jag har ganska rejäl klaustrofobi, och den makabra Hjulstahändelsen har stört min nattsömn. ”Antagligen har de båda dött omedelbart”- hur vet någon det? Du har, med hjälp av outbildad och omdömeslös personal, gett dessa båda unga män en död i den iskalla Mälaren, värre än det heta helvetet.
Avgå!
Sven Anér, Karlsrogatan 85 A, 752 39 Uppsala. 018-5 12 79.

1 kommentar:

  1. Fakta är att polisen ansvarar för ett ha gillrat en dödsfälla för möjliga, kanske rentav troliga bensintjuvar som stulit bensin för kanske 1000 kr.

    Plötsligt har rättsstaten i smyg ändrat straffskalan och rättsodningen: Bensinstöld ger polisen rätt att ta livet av bensintjuvar. Det rimmar illa med det tomma skrytet att vi bor i en rättsstat. Sanningen är att vi bor i en polisstat med oinskränkta befogenheter för polismakten när den så, godtyckligt, önskar.
    Vad blir nästa steg i utvecklingen mot en fullbordad terrorstat? Ge en bilist som inte tillräckligt snabbt kör till vägkanten då blåljus syns i backspegeln, grips och sätts i en cell med blinkande starkt blåljus i en vecka, och som hålls vid liv med surströmming och urin kanske? Därefter kyls ihäl i polisens nya frysrum för frozen personalities, inköpt för 4 miljoner SKr och därefter förklaras död av okänd anledning, troligen frusit ihjäl efter att ha somnat ute, berusad av alkohol. Varför inte? Stget är inte så långt som steget mellan att polisen dödar för en stöld av ca 1000 kr.

    SvaraRadera

Läs sidan "Om kommentarer"