Lambertz igen: Nu är Quick skyldig!

Som en nött och tummad joker i leken dyker Göran Lambertz på nytt upp i debatten. Denna gång för att i dag i DN meddela att Sture Bergwall/Thomas Quick är skyldig till två av de mord han en gång i världen dömts för men i dag i stor utsträckning friats för.
I maj i år berättade Lambertz i Upsala Nya att han tyvärr hade haft helt fel de gångerna han i Palmeärendet avfärdade enskilda utredare på grått papper, bl a Sven Anér (min anm). Jag gjorde så fel, så fel suckade Lambertz i våras. Men varken han själv eller några kommentatorer noterade i efterhand UNT:s brandartikel, och vi fick sålunda bl a aldrig någon vink om hur den höga statsmakten reagerat på sin förre JK:s tämligen högljutt gläfsande pudel.
Lambertz har hållit sig tyst över hela sommaren: nu får vi veta vad han sysslat med, nämligen ett omtänkande i fallet Quick! Till att börja med följer hans DN-inlägg i dag knappast rimliga regler för delikatessjäv. Under det senaste arbetet inom hovrätten, med resningar och frianden i detta märkliga kriminalfall, har Lambertz suttit i HD:s höga domarkollegium men veterligen inte förrän nu hört av sig sig – nehej?
Nu sätter han sig i stället på nytt som ensamrådande över den svenska rättvisan, på sin taburett som justitieråd!
Då kan jag fråga mig, liksom jag gjorde kring millennieskiftet, när Lambertz var som ivrigast sysselsatt med att avfärda all kritik mot sittande Palmeutredning som nonsens från några ”bisarra herrar”:
Har Göran Lambertz Palmeutredningen och Quickfallet som sin egen lilla fritidssyssla, eller har brandfacklorna legat och pyrt? Är han fortfarande i praktiken regeringens betrodde justitie kansler, med en stående order att i vått och torrt försvara alla kriminalistikens turer? Talar, i dag, Reinfeldt genom Lambertz?
Frågan är inte helt lättbesvarad. Skulle Reinfeldt, i så fall, vilja gå med på att Palmeutredningen varit vanskött? Den frågan får stå öppen. Och skulle Reinfeldt i dag vilja kleta fast Quick vid ett par av de mord där den officiella svenska rättvisan i dag har sagt sitt?
På just den frågan är det inte svårt att tänka sig ett ja, från Reinfeldts sida. Fallet Quick irriterar, och det har irriterat allt sedan 80-talet. Så om Quick sätts dit för i varje fall ett par mord så kanske den svenska staten inte längre behöver leta efter andra mördare, varefter bl a staten Israel aldrig behöver bli irriterad.
I en verklig, sansad värld borde nog Reinfeldt dock betacka sig för hjälp från sin evigt småleende förre JK. Som i dag föreslår en Quick-kommission. Bra – men inte med justitierådet Göran Lambertz och advokaten Claes Borgström som bisittare, väl?
Sven Anér
PS: ”Övertygande bevis för Quicks skuld” står ännu sent på måndagseftermiddagen att läsa på SVT-Text.
”Övertygande bevis?” på de fixade och riggade papperen – ja visst. Förstås. Det har ju fixarna och riggarna sett till.
Men har Lambertz varit med ute i skogarna och sett Quick leta utan att hitta? Har han varit med när små sjöar tömts i fåfäng mördarjakt? Nej, naturligtvis inte. Men psykologer och poliser och van der Kwast visste hur en slipsten skulle dras och papper skrivas, så att Quick blev fälld, även i dagens senaste perversa vända.
Min fine gamle DN-kollega Red Top, Lennart Nyblom, brukade komma in på nattreporterrummet och berätta för sina kolleger:
”Jag har gett upp hoppet om mänskligheten”.
Ett uttalande som stått sig. DS
PPS: ”Oavsett när felen har begåtts är det inträffade mycket allvarligt för rättsväsendet”, får jag nu veta ute på Hjelmbergstorpet, i en förlängd SVT-Text. Den som utan tvekan är mycket allvarlig för rättsväsendet är uppenbarligen hr justitierådet Göran Lambertz själv.
Vilka ”fel” talar han om? Frikännandena? För vilka han själv har ett medansvar som inte går att snacka bort. Quicks advokat Thomas Olsson påpekar att Lambertz tar på sig olika hattar, som det passar: ibland är han justitieråd, ibland gammal JK.
Låt Lambertz avgå i förtid från HD, så kan han sitta där i gubbkeps och tycka. Om någon skulle vilja publicera hans texter – ja. jag är ovanligt frän i dag, men det finns en pyrande anledning: Lambertz läste som JK aldrig mina inlägg i Palmeärendet, under ett antal år, vilket var åt helvete fel, medger han nu. Han berövade mig några år, skulle jag kunna utbrista patetiskt. Det är inte långt ifrån att jag gör det. DDS.
Och ett sista PPPS: En ”bekymrad” Beatrice Ask utlovar granskning – ser man på! DDDS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Läs sidan "Om kommentarer"