”Olof var rädd för en polis”

På 6-årsdagen av mordet på Olof Palme, den 28 februari 1992, domineras Expressens första sida och ett par av insidorna av uppgifter som kommer från en avlägsen släkting till Lisbeth Palme. Släktingen heter Leif Bolling och lämnar en mycket klar redogörelse för vad som inträffade vid ett sammanträffande mellan honom och Olof Palme. Men historien tycks ha avfärdats i andra medier påföljande dag och därefter snabbt försvunnit från tidningars spalter.

Jag återger Expressens artikel, författad, av Paula Hammerskog:

Expressen kan i dag avslöja en helt ny uppgift i spaningarna efter Olof Palmes mördare.

En släkting till Lisbet Palme uppger att Olof Palme mordhotats av en polis en månad före mordet 1986. Det berättade Olof Palme själv för släktingen.

”Uppgiften har fram till nu varit okänd för polisledningen”, säger kriminalkommissarie Hans Ölvebro.

Släktingen heter Leif Bolling och bor i Robertsfors i Västerbotten. Han är syssling med Lisbet Palme men har aldrig umgåtts särskilt mycket med varken Olof eller Lisbet. Men när han någon gång var i Stockholm brukade han ringa.

I slutet av januari 1986, en månad före mordet på Sveavägen, var Leif Bolling på ett kort besök i Stockholm. Han ringde då till Olof Palme som befann sig på sitt arbetsrum i Rosenbad.

”Olof sa åt mig att komma upp, vi småpratade en stund och sedan följde jag honom när han promenerade hem till Gamla stan”, säger Leif Bolling.

Hotades av polis

Under promenaden talade de lite om släkten och sedan om politik. Sedan kom de in på mer personliga ting. Olof Palme var bekymrad och sa bland annat att han knappast vågade lita på sina egna livvakter ens, berättar Leif Bolling.

”Olof sa att han hade blivit hotad. Det var ju i och för sig inget ovanligt men han var orolig för att det den här gången var en polis som hotat.”

”Polismannen hade enligt Olof sagt ´jag ska knäppa dig din jävel´,” säger Leif Bolling.

När de båda kom till paret Palmes port på Västerlånggatan skildes de åt. Palme gick in och Leif Bolling promenerade en bit till.

Han funderade inte särskilt mycket över samtalet, han visste ju att Olof blivit mordhotad tidigare.

”Kanske uttryckte sig Olof lite konstigt, han sa att ´nån jäkla snut är ute efter mig´ och det var inte riktigt likt honom.”

När Leif Bolling fick höra om mordet drog han sig samtalet till minnes. Han funderade på att kontakta polisen men valde att låta bli.

Trodde polisen visste

”Jag tog för givet att Lisbet och barnen berättade om det hotet  för utredarna, jag är ju inte särskilt nära släkt med dem så jag drog mig lite för att ringa.

Jag kunde ju inte tänka mig att jag var den ende han berättade det för.”

Leif Bolling har ända sedan mordet trott att utredarna känt till hotet från polisen. Men när han såg på TV-debatten om mordutredningen i går kväll förstod han att så inte varit fallet.

Då bestämde han sig för att kontakta polisen. Eftersom han hade Expressen framför sig ringde han i stället till vår telefonsluss om Palmemordet.

Expressen förmedlade uppgifterna till spaningsledare Hans Ölvebro. Han blev intresserad och vill att Leif Bolling hör av sig.

”Det här påståendet är inte känt för oss. Jag uppmanar Leif Bolling att ta kontakt med oss om de här uppgifterna.”

Palme var oskyddad

Leif Bolling hyser inte särskilt stort hopp om att mordet på Olof Palme ska lösas. Men han tycker att alla frågetecken måste rätas ut.

”Det är naturligtvis väldigt viktigt att polisen tar reda på vem som hotade Olof, det kan inte vara omöjligt att få fram.”

Han tycker också att det faktum att Olof och Lisbet Palme var helt oskyddade kvällen Olof Palme mördades tyder på att den som utförde mordet åtminstone hade kontakter inom polisen.

”Det var ju bara polisen och då framför allt säpo som visste att de inte var bevakade just den kvällen. Ingen kan få mig att tro att en mördare hade vågat skjuta om Palme haft skydd.”

Så långt Expressen, 6-årsdagen av mordet på Olof Palme. Jag söker nu Leif Bolling, så fortsättning följer förhoppningsvis.

29.4.2011. Jo då, Leif Bolling ringde mig just och vi hade ett långt samtal. Det intryck jag får är att Bollings uppgifter till Expressen den gången kan vara helt korrekta, men jag kan naturligtvis inte, från mitt eget vetande, vara säker. Bolling berättar om några släktled bakåt och om hur han är syssling till Lisbeth Palme. Varför saken raskt rann ut i sanden kan Bolling inte förklara; möjligen eftersom han till Expressens medarbetare uttryckt en förmodan att det vore CIA som låg bakom Palmemordet. Att Palme hade nämnt det aktuella hotet, ”att han var rädd för en polis” bekräftas i dag av Leif Bolling – ”det var ju därför jag ringde Expressen”.

Men hela saken försvann omedelbart från alla spalter. Som mycket annat har försvunnit.  SA.

4 kommentarer:

 1. ”Det var ju bara polisen och då framför allt säpo som visste att de inte var bevakade just den kvällen."
  Plus han som avlyssnade deras telefon, naturligtvis. Och som visste vad de hade foer planer under kvällen.

  SvaraRadera
 2. Är inte Bolling en av de personer som PU avfärdat som informationssvindlare? GK skriver en del om detta i sitt betänkande. Kanske därför det är så tyst om honom?

  SvaraRadera
 3. Alla de konstigheter som förevarit betr utredningarna om Palmemordet (enl SA:s idoga grävande i fallet) skulle kunna förklaras om det vore så att det faktiskt var CIA - ev i samarbete med Mossad - som på order av den amerikanska statsledningen (läs presidenten själv) skulle göra sig av med OP. Den totala omöjligheten att klara ut fallet beror ju då på att en stat - Sverige - naturligtvis inte kan (eller vågar) anklaga USA för att egenrättfärdigt göra sig av med andra staters "misshagliga" ledare (senare års händelser antyder ganska klart att undanröjande av detta slag faktiskt förekommer. Vill i det sammanhanget peka på en uppgift att en (avhoppad?) företrädare för CIA inför TV-kameror förklarat att om en viss ledare (diktator) inte rättar sig "så kan vi sända in våra schakaler").

  SvaraRadera
 4. Om Reagan eller Bush ville göra sig av med någon konkurrent i världen var det bara till att antyda problemet för en sådan som Oliver North som i sin tur kunde konspirera med exv. PG Näss med samma sorts lojaliteter på lokal nivå bland polis militär och finansmaffia. Från Palmes synvinkel kunde det då mycket väl verka som en galen polis var ute efter honom. Västvärldens statsmakter med dess finans media och rättsmissbrukare är så infiltrerade från alla håll att inte ens ledande för CIA eller NATO och ännu mindre Säpo eller SSI där Palme också hade bästa kontakter kan förstå vilka mörkerkrafter som faktiskt styr över huvudet på folk och folkvalda./ Ove Mollvik

  SvaraRadera

Läs sidan "Om kommentarer"