Palmevittnen kom för att stanna 

10.1.2012. För Miljömagasinet, en kompletterande kommentar till runan över Olle Alsén. Tacksam för införande.

Sedan jag i min runa över min mångårige journalistkollega Olle Alsén skrivit att

det var Olle som, först och ensam, preciserade mordanklagelserna i Palmefallet, det var Olle som riktade strålkastaren åt det håll dit den till sist måste komma att lysa,

vill jag gärna göra en komplettering. Det var tipset från Olle Alsén, ett tips som han från början stod helt ensam bakom, som ledde till detta klara utpekande av en före detta piketpolis, något som plötsligt gav ny och konkret uppmärksamhet åt ett tynande polisspår i Palmeärendet: en uppmärksamhet som består, bakom ridåer.

Då OlleAlsén i slutet av november 1992 framlade sina mycket konkreta misstankar för en synnerligen ovillig Palmeutredare Hans Ölvebro hade han i portföljen uppgifter som i normalfallet borde ha lett till, allra minst, en forcerad förundersökning. Men så skedde inte, så fick inte ske. Så får inte ske i dag. Inte på RÅ:s kansli, inte bland kriminalkommissarie Edqvists orangeröda pärmar, inte i mediaredaktionernas hårddiskar.

Olle Alsén introducerade de unga vittnena Anki och Anneli, avfärdade av Ölvebro. En eftervärld ska inte avfärda dem. De kom för att stanna i den stora svenska historien.

Sven Anér

3 kommentarer:

 1. Det mörkaste i hela den här kråksången är att man kommer till insikt att så många måste veta så mycket - men ändå lyckas någon få alla att hålla tyst! Det faktumet är t o m mörkare en ett mord på en stadsminister(med "kråksången" åsyftar jag mordet på statsminister Palme samt den efterföljande s.k mordutredningen).

  Efter att i dryga 25 år objektivt ha läst det som skrivits om mordet har jag nu helt plötsligt legat vaken ett par nätter och inte kunnat släppa funderingen över vilken makt i vårt lilla plutt-land som är så stark att den kan tysta sanningen trots alla solklara bevis. Polisspåret ter sig mer och mer vara det spår som är det enda.

  Avgörande frågor i fallet är:

  * Gärningsmannen (en polis) är utpekad av vittnen.
  * Larmcentralen i Stockholm "stängdes ned" vid mordtillfället.
  * Mer än dubbelt så många poliser som var i tjänst - befann sig i närområdet.
  * Personalen i en radiobil ljög för vittnen om att de var inblandade i sökandet efter gärningsmannen - de kunde omöjligen veta om mordet - eftersom denna lögn levererades före det att radioutrop om mordet gått ut till polispatrullerna.

  Alla dessa omständigheter har först tigits om, därefter har de kommit fram - men ingenting har hänt avseende utredningar.

  De enda som vid tillfället hade möjligheten att genomföra en så pass samordnad insats var polisen. Men inte bara "piket-busar" - utan det måste varit så att någon högt uppsatt på SÄPO varit inblandad. Piket-busarna måste ha fått informationen om det uteblivna livvaktsskyddet under kvällen från SÄPO. Endast SÄPO borde ha haft sådan påverkansmöjlighet att larmcentralen kunde tystas (detta var ju under kalla-kriget - resurserna fanns hos SÄPO, på ett helt annat sätt än i dag. "Svenssons" kunde avlyssnas obehindrat o.s.v.).
  Att genomföra en så pass samordnad insats (många inblandade och väl spridd information - till tex radiobilen som visste om mordet innan det var utropat på radion)bör ha legat väl över kapaciteten hos bara några enstaka baseball-liga busar....

  Någon på SÄPO och några inom Stockholmspolisen är uppenbart inblandade.

  Så - frågan är - vilken är den stora mörka kraft som så effektivt lyckas lägga en blöt filt över hela ärendet och få såväl politiker, åklagare och allmänhet att acceptera att mordet inte går att lösa????

  Hur ska en utredning kunna startas om? Vem kan göra den? Tydligen är standard-rättsväsendet inte rätt väsen att axla ansvaret.

  Vem vaktar väktaren?

  Det är det som är den svåraste nöten att knäcka? Det måste vara så att alltså allt för många inom allt för stora delar inom allt för många myndigheter vet allt för mycket om fallet för att det överhuvudtaget skall vara möjligt att få någon dömd...

  Däremot kan all samlad bevisning säkert tydligt visa på enskilda polisers uppenbara inblandning på ett eller annat sätt. Men eftersom det redan är känt och ingenting har hänt - så kommer det inte att kunna hända inom det ordinära rättssystemet - någon har sett till att alla i avgörande positioner tystar (åklagare, polischefer mm).

  Däremot borde sanningen kunna ges till folket om ni journalister som brunnit för bevakningen av Palme-mordsutredningen samsas och ordnar någon form av fristående Palme-utredning. Jag tänker mig en databas av något slag - där ni journalister delger allt ni fått reda på under åren - med datum, tidsangivelser, källor o.s.v.
  Oavsett vilka spår ni är övertygade om - så fyller all korrekt fakta viktig funktion för att kunna dra slutsatser.

  Alltså - en uppmaning!

  Gå samman! Samla all information! Låt någon helt utomstående kunnig ta del och dra sina egna slutsatser. Kanske är det till och med så att all fakta kunde matas in i något data-program och därefter räknar en dator ut gärningsmannens identitet!!!

  Det är vi som måste vakta väktaren!

  Tack Sven för massor av intressant läsning!

  SvaraRadera
 2. Jättebra idee! Databas med alla fakta samlade. Jag föreslår dessutom en nätsida som en forskningsstation för dem som vil ägna sig åt att försöka uppklara mordet. Där borde alla böcker och artiklar som skrivits om saken samlas och vara tillgängliga online i fulltextformat. För att författarna skall få betalt för sina böcker kan det vara nödvendigt att användarna blir betalande medlemmar och loggar in. Böcker på papper är olämpliga som forskningsverktyg; man måste kunna söka snabbt genom tjocka böcker efter något specielt som rör den tråd man forskar i just då. Alla videos som gjorts om fallet kan också samlas där. Ett virtuelt center för forskning i Palmemordet. Där kan alla som interesserar sig samlas och lära varandra känna så det bildas en gemenskap, en förening. Själv har jag just börjat och tycker det är lite svårt att skaffa mig översikt över vad som finns av arbeten och hur jag skall gå till väga för att bli expert på det här.

  SvaraRadera
 3. Jeg er sikker på, at tiden vil afsløre, hvem Olof Palmes morder var..
  Men jeg går ind for ....jeg tror det var Lars Borgnäs´idé(måske)..at man inddrager uvildige efterforskere fra andre lande, eventuelt skandinaviske lande.

  Den svenske stat har vist sig inhabil i opklaringen af dette mord.

  SvaraRadera

Läs sidan "Om kommentarer"