Det heter faktiskt pissa på ren svenska!

De skakande levande bilderna på de pissande, inte moralistiskt ”urinerande”, amerikanska soldaterna i Afghanistan riktar omedelbart blickarna mot de över femhundra svenska soldaterna på plats i samma land. Dessa svenskar bär uniformer som är snarlika (eller identiska med?) de amerikanska och naturligtvis kan ortsbefolkningen inte skilja dessa uniformer och människorna i dem åt. Om vi skulle ha högre moral, eller så.

Nu sprids öknamnet ”pissråttor” över Afghanistan, och den krassa risken är förstås stor att repressalier kan komma att riktas även mot den svenska förläggningen.

Den här typen av oursäktliga trakasserier tar uppenbarligen hårdare i öst än i väst. Vi såg den reaktionen då en kvinnlig USA-soldat hånfullt blottade en fånges nakenhet, vi kommer att se den många gånger i pissbildernas spår.

Givetvis kommer debatten om hemtagandet av de svenska soldaterna åter upp på dagordningen, men troligen kommer Tolgfors att upprepa sitt gamla mantra om att svenskarna behövs där de är, med några blågula fraser iblandade. Men, Tolgfors, var det från början meningen att vi skulle jämställas, till förväxling jämställas, med råa amerikanska soldater med en urartad amerikansk patriotism som ryggsäck? Reinfeldt, Tolgfors gör vad du säger åt honom: säg åt honom då!

13.1: Två av de pissande soldaterna är nu identifierade. Vad följer? En hycklande rättegång där det kommer att försäkras att dessa herrar var isolerade rötägg? Fan trot.

Sven Anér

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Läs sidan "Om kommentarer"