Olof Palme – fyra mordmotiv?

3.1.2012. Den skickliga politiska kommentatorn Carin Stenström, på sistone mest synlig i Skånska Dagbladet, är tillbaka (tillfälligt?) som kolumnist i frireligiösa Världen idag, en Uppsalatidning som sedan flera år tillbaka med hästlängder slår sina betydligt större dagstidningskolleger då det gäller en fräsch och frän Palme-bevakning.

Carin Stenström räknar upp fyra mordmotiv: kontakten SAP-LO hade brutits (Thage G Peterson), den förestående resan till Sovjet,  vapnen till Indien samt Olof Palmes eventuella koppling till den s k bordellaffären. Det mesta har tidigare varit känt, men Stenström lägger till spännande detaljer. De 100-procentiga beläggen saknas dock, som så mycket i denna affär. Intressantast är kanske Stenströms avslutande uppmaning till ”en rad personer med insyn och inblick i det socialdemokratiska partiet och den socialdemokratiska regeringens inre liv vid denna tid”, alltså en uppmaning till dem som var med att sjunga ut innan tiden hunnit glida oss ur händerna.

Det slår mig när jag skriver: en person som kunnat bidra med tung egen info hade säkert varit den just bortgångne Olle Alsén, DN-journalist och nära vän till Olof Palme i bl a studentsammanhang.


Det var Alsén som före det stora Palmetalet erinrade Olof om den dramatiska raden av katastrofplatser: ”Treblinka”, Babij Jar…”, och Olle hade förtur hos Olof vid olika tal och möten. Men Alsén gav aldrig ut någon samlad skrift om de många ämnen som kom att bli hans: Hårsfjärden, U 137, ESTONIA, Palmemordet. Bland andra. Han såg sitt jobb som dagspressjournalist och som de många dagarnas ledarskribent.

Ett mycket stort skrivet arv finns efterlämnat. Jag råkade vid hans bortgång ha en av hans röda pärmar deponerad hos mig, fylld med den lite spretiga Halda-texten:

”…Sune Sandström säger till kom (juristkommissionen?) 870127 att Rimborn tidigare på natten lämnat en PM om Lisbeths iakttagelser – om en patrull till Sabb (dvs Rimborn). Tog Säk hand om denna PM (för rikslarmet?: En kopia av förhöret med LP gick i natt direkt till Säk (Expr 1/3). Hemligstämplades.

Jag märker medan jag skriver: här finns hela ramen kring min dokumentation om Lisbeth Palme i fel kappa, vid fel bil, vid fel tidpunkt. Ja, kommissarie Åke Rimborn kom före Christianson till Sabb, och han eller hans chaufför kan ha sett Christianson och Lisbeth komma. ”…om en patrull till Sabb…”, ja men denna patrull var väl Christiansons?

Snuddar Olle här vid den kusliga Lisbeth-kopplingen? Såg Rimborn Christiansons kommissariebil anlända till Sabb kl 23.42 och blev undrande? Vad gör du här? Om den kommande seriösa forskningen jämför bröderna Poutianens seriösa grundarbete med Olle Alséns korrekta men mer osorterade noteringar kan stora steg tas mot en lösning. Vad gör de seriösa forskarna? Är vi, förkättrade journalister, de enda verkliga forskarna i dag?

Dessa båda promemorior. Rimborns och Christiansons, är alltså glödhett stoff. Är de verkligen försvunna? Ärenden av detta slag brukar inte slängas. Men gömmas…

Olles pärmar måste tas om hand. Av nya, yngre ögon.  Sven Anér

1 kommentar:

  1. Stenström är syster till högerextemisten Lars Hultén

    SvaraRadera

Läs sidan "Om kommentarer"