Ett svek från en hel ämbetsmanna- och politikergeneration

17,7.2011. Jag läser dagens dödsrunor i Svenska Dagbladet. Det är de mellankända som får dessa runor. Inte de mycket kända. Men män och kvinnor som gjort bra jobb livet igenom. Omdömena verkar äkta; en tränad familjeredaktör märker när det har gått tomgång i texten.

Bra hederligt folk helt enkelt. Ett bra livsverk. Men hur ska familjeredaktörerna bete sig när turen är kommen till Palmeaffärens många svikare och medlöpare och mörkermän? Hur ska de behandlas av den dagens familjeredaktör?

”Efter civilingenjörsexamen i industriell ekonomi” jo, det kan ju alltid sägas. ”Han kunde alltid finna en väg framåt och ge ett gott råd.” Jo. ”Han representerade bland de finaste egenskaper en människa kan ha: sanning, kärlek och omtanke” – nej, här kärvar det. Familjeredaktören får börja fundera. ”Sanning…”, ja men det var ju just sanningen han i över 25 år motarbetade?…

När den stora sanningen har fått komma fram går vi, i vårt svenska samhälle, på så många punkter och på så många sätt, in i en annan värld. Vad då för värld? Kallare och klarare? Renad från lögn och svek? Tyvärr inte. Jo, kallare, säkert. En desillusionerad värld. En värld där vi tvingas se tillbaka på de stora synderna, den stora synden. Hur klarar vi av denna situation?

Där får väl de professionella träda till: läkarna, psykologerna. Men inte en enda åklagare, inte en enda polis, knappast en enda politiker, bör göra sig ärende. Alla så dödstysta medan det begav sig. Situationen kommer att vara helt ny.

Läs i Bo Alvbergers recension av DE SAMMANSVURNA:

Ingen myndighet eller enskild tjänsteman med anknytning till ärendet kan skylla på att man ”inte visste”.

Numera vet alla – men det finns förstås sådana som alltid vetat.

Alltid vetat. Vetat långt innan skottet föll vid Dekorima. Skottet mot hela det svenska samhället.

Sven Anér

6 kommentarer:

 1. Intressant att alltid läsa din blogg.Men vem var det som motarbetat sanningen i 25 år?Med ett frågeteckning från dig.Kan du skriva klartext där?

  SvaraRadera
 2. VARFÖR mördades Palme?
  http://kristofferhell.org/2010/06/darfor-mordades-olof-palme/

  http://video.google.com/videoplay?docid=-5669820412048933293#
  Uppdrag Granskning - Nyckeln till Hårsfjärden (2008-06-11)58:11
  Det var ubåtar från NATO som jagades av den svenska marinen under den stora ubåtsjakten i oktober 1982.
  lars_borgnas_chatt_om_ubatar

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/07/21/huvudproblemet-var-inte-ub-tarna-utan-marinens-m-rkl-ggning
  Politikerna vågade aldrig på allvar ifrågasätta om kränkningar faktiskt genomförts. Så här formulerades utredningsuppdragen:
  SOU 1983: ”bedöma utvecklingen då det gäller ubåtskränkningar…”
  SOU 1995: ”Kommissionen skall utvärdera och analysera de undervattenskränkningar som förekommit och de indikationer om sådana som förekommit…”
  SOU 2001: ”Frågam om det alls förekommit främmande undervattensverksamhet är utredd och behöver alltså inte behandlas vidare.”

  http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0003/07/ubat11.html
  Ubåtar från Nato inkräktade så sent som på 80-talet rutinmässigt säger förre amerikanske försvarsministern Caspar Weinberger
  -
  http://www.prio.no/upload/people/ola_tunander/Kapitel%207.pdf
  Bildt refererar till den sovjetiska kränkningen vid Karlskrona 1981, och till en kränkning i Stockholms skärgård 1980, som argument för att västmakterna kan komma att träda in för att demonstrera den bristande svenska kapaciteten.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Caspar_Weinberger
  Weinberger's paternal grandparents had left Judaism
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Caspar_Weinberger
  Caspar Willard Weinberger, var USA:s försvarsminister 1981-1987 i president Ronald Reagans regering.

  SvaraRadera
 3. Skojar alla med mig eller vad? jag är så jävla besviken. Historien upprepar sig, är det bara jag som ser detta??? En högerextremist mördar socialdemokrater och anser att han gör det bästa för landet. Exakt samma motiv som vi hela tiden har varit inne på att de höger extrema poliserna SOM OMRINGADE PALMES GÅNGVÄG är de som mördade Palme. Det är självklart nu, ingen kan säga nånting annat, det här är ett bevis. Kan man inte stämma Anti Avsan. Sven Anér vad kan man göra ? Jag vet att det var Anti Avsan som mördade Olof Palme, jag är hundra procent säker nu.

  SvaraRadera
 4. Mehdi det enda du bevisar är att du är 100% farligt okunnig och inbilsk. En världsbild som anger att en liten grupp högerextrema poliser skulle kunna styra en hel utredning och flera regeringar av olika politisk färg hör till dem som själva har en extremistisk uppfattning och inte till verkligheten. Verkligheten är mer komplex än extremistiska myter gör gällande. När du kan vara 100% säker på att en person som inte ens motsvarar Gärningsmannens signalement är gärningsman har man inte giltiga kriterier. Dettsutom hindrar ju sådan mytbildning att man seriöst utreder finskornas och andras observationer av vad som verkar vara övervakare och spaningsaktiviteter i grannskapet för att förstå deras signifikans. Enbart de som vill mörka detta gynnas av dina och Svens hutlösa överdrifter. De korrekta frågorna ställs ej. Synd att Sven inte fattar att de raljerande mailen hade just sådant syfte att få slutsatserna att haverera och stänga uppgifterna för seriös utforskning.

  SvaraRadera
 5. Det är omöjligt att så många tillfälligheter sker på exakt samma plats där Olof Palme mördades. Det kan bara finnas ett svar på vem som mördade Olof Palme och det finns bara ett svar och jag tar ansvar för mitt påstående och mailar dagligen till rikspolisen, Anti Avsan mördade Olof Palme.

  SvaraRadera
 6. Mehdi... åter ett bisarrt och verklighetsfrånvänt argumenterande från din sida. Vittnesmålet från "de finska flickorna" utpekar för det första inte AA.... det är andra som drar dessa slutsatser för det andra stämmer dennes signalement ej med den gärningsman som mordplatsvittnena ser.


  Det finns alltså ingen grund att göra sådana slutsatser från din sida.

  Däremot kan man på goda grunder dra slutstser om en person som utan minsta bevis dagligen mailar rikspolisen med sådana påståenden. Det är kanske så att du uppvisar betende som är mycket oroande.

  Det dunkelt tänkta om tillfälligheter är också talande. Att det fanns piketpoliser i centrala Stockholm en sådan natt är ingen tillfällighet sådana som kanske inte var OP:s största fans fanns ständigt där. Det är alltså ofrånkomligt.

  Däremot finns det massor av frågor att tsälla sig kring observationer av olika övervakare och WT män samt frånvaron av observationer av personer inblandade i olika spaningsuppdrag i området.

  På ett märkligt sätt gick Knarkspansoperationen upp i rök strax innan mordet trots att en knarksapnare i fordon befann sig vid mordplatsen strax innan mordet, och var var SSI och Donald egentligen? Vilka var personerna t ex Kohut såg bete sig mräkligt i kvarteret? Vart hörde den ljusa Volvon... osv.

  Tecknerskans fantombild (dvs den hon själv ritade) är för övrigt påfallande lik t ex Donald F:s karaktäristiska utseende.

  Ja, här finns massor av frågor kring mräkligheter där svar kan finnas dolda i de under förundersökningssekretess vilande uppgifterna som utgör merparten av materialet.

  Öppna ögonen för mer rimliga om än förvånnade möjligheter till förklaringar än att svinga mot väderkvarnar.

  SvaraRadera

Läs sidan "Om kommentarer"