Hassel-filmen - tar Palmemordet på allvar

10.11.2012.  Efter lång väntan blev det fredagen den 9 november klart för urpremiär. Äntligen kunde Måns Månssons ”Hassel – privatspanarna” visas på biografen Grand vid Sveavägen i Stockholm, den biograf som har så många tunga minnen bevarade sedan timmarna före det stora svarta svenska mordet – ännu inte löst, heter det.
Det är en ovanlig film, närmast naivistisk, om en film kan vara det. Men klart i centrum står det märkliga faktum att mordet i dag är så nästan bortglömt och att makt och medier ägnar detta mord ett så förstrött intresse. Tyngdpunkt är en rekonstruktion av själva mordet, i anslutning till gängse beskrivningar av händelseförloppet, och självfallet kan alltid sådana beskrivningar ifrågasättas.
Lisbeth Palmes roll före och under och efter Dekorima har i filmen inte hunnit i kapp de senaste årens forskning, och de roller som några av de centrala vittnena tilldelas i filmen är milt talat i dag ifrågasatta.
Lars-Erik Berenett spelar den pensionerade Roland Hassel, med en dyster tyngd som gör intryck, inte minst hans hopplösa dialog med Göran Lambertz som oengagerad advokat; ointresserad av affären Palme ungefär som i verkligheten. Själv får jag ett par minuter under en symbolisk bussresa, där jag hinner ge en mycket klar beskrivning av min mörka syn på hela denna affär som drar ner den svenska rättsstaten i dyn; där har regissören Måns Månsson inte väjt för hårda sanningar.
Huvudintrycket är att detta mord verkligen tas på allvar, inte som något gammalt skillingtryck från forntiden som gärna kan glömmas.
Den ungdomliga och fulltaliga Grand-publiken vid urpremiären var klart entusiastisk, och när jag efter föreställningen stod på scenen och mötte bifallet fick jag en klar känsla, en klar förhoppning om en återgång till det genomskådande intresse som fanns vid början av 1990-talet men som sedan, i myndigheters och mediers hägn, har falnat och svalnat.
Jag fick från publiken frågan om jag kunde namnge Olof Palmes mördare. Det hade jag inga svårigheter med: rådmannen och riksdagsmannen Anti Avsan. Det blev en applåd .
En ovanlig film. Lite kantig, men just därför verkningsfull. Går nu ut på biograferna och hamnar nästa år på SVT, som är medfinansiär.
PS: I Expressen undrar en krönikör beträffande justitierådet Göran Lambertz insats, vilket är en undran som jag delar. Lambertz spelar advokat och gör i sin roll allt för att stoppa vidare utredning av Palmemordet. Detta är visserligen en attityd Lambertz intog när filmen spelades in, men ska attityden sägas vara Lambertz egen i dag? Sedan han bytt fot?
Det blir krångligt om en regissör ska växla mellan en skådespelares vanliga civila status och filmrollens. Jag själv uppträder i filmen i högsta grad som mig själv och uttalar mina egna oförytterligga åsikter; mot detta kan rimligen ingen kritik riktas. Men Lambertz uppehåller sig någonstans ute i cyberrymden och väcker efter vanligheten förundran. Jag skulle kunna önska att detta justitieråd definitivt kastade ämbetsrollen och utan munkavlar ägnade sig åt stora juridiska frågor som engagerad privatman.  
Sven Anér

34 kommentarer:

 1. Sven Aner baserar sitt utpekande på synnerligen svaga faktauppgifter. Han bortser helt från många viktiga vittnesuppgifter.

  SvaraRadera
 2. Jag skulle behöva hjälp med att skriva ett A4 papper om palmemordet sånt som gemene man inte känner till som det här med Avsans inblandning och dom finska flickorna och Rikskriminalpolisens förfalskning av Olof Palmes intagningskort till Sabbatsberg och Lisbets kappa ja och baseboll poliserna och att Holmers chaufför kör Holmer under Mordnatten.
  Detta ska jag sen flygbomba vissa städer med precis som sverige gjorde i Vitryssland.
  Vi har ju Demokrati i Sverige så jag tänker spridda mitt budskap.Få se om jag kan få tag i nåt plan bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det säger väl det mesta om vilken kompass du har i tillvaron.

   Du jämrar dig över at en svensk PR-byrå släpper några nallar över ett av världens vidrigaste diktaturer. Samtidigt som vräker ur dig en massa lögner om helt oskyldiga människor!

   Tack vare att vi demokrati i Sverige, kan du göra det. Anklaga du som vitrysk medborgare en medlem i det vitryska regeringspartiet för dylika saker, så hade du nog fått erfara vilket land som är demokrati och inte.........!?

   Radera
  2. oavsett om Vitryssland är en diktatur eller inte så kränker man inte någons annans lands luft territorium anser jag. Hade du varit lika stöddig om Vitryssland sänt några missiler mot sverige kanske som hämnd?

   Jag har inte anklagat någon, jag vill bara se förhöret som gjordes med Avsan i samband med flickornas utpekanden, eller förnekar du även att ett förhör har ägt rum?
   Varför hölls 8 förhör med essa flickor om dom inte sett något? varför gjordes en husrannsakan hos ett vittne?

   Radera
  3. Anklagar?
   Så du menar kanske att Avsan inte var Polis under denna tid heller?
   Du menar att Avsan inte stod med på stockholms pistolskytteförening heller kanske.

   Ingen rök utan eld som man brukar säga.

   Jag anklagar ingen jag vill lika Sven Aner få reda på fakta och det får man om inte så mycket hade varit hemligstämplat.
   Men Krister petetrsson gick det tydligen bra att förfalska bevis mot honom i form av telefonavlyssning vad säger du om detta då?
   Samt Rikspolisstyrelsen får tydligen förfalska Palmes Intagningskort, vad säger du om detta då????

   Radera
  4. Sen kan man ju vända på steken.
   Vad tror du Vitryssland hade gjort om dom misstänkt deras Polis eller någon annan varit inblandad i nåt mord på en hög statstjänsteman?

   Radera
 3. Vaddå försöker du skrämma honom:-)))?
  Om du är så nöjd med det demokratiska sverige så vad gör du här??
  För denna blogg säger något helt annat, sven aner avslöjar sveriges mörka sida!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, vad gör han här, han har säkert köpt allting som Lennart Håård har skrivit!

   Radera
  2. Mr Håård är det inte det en simpel kvällstidningsjournalist? Har aldrig läst någonting av honom.

   "Oavsett om Vitryssland är en diktatur eller inte". Ett helt fantastiskt citat från denna blogg. Säger väl det mesta om folk som befolkar denna bloggs kompasser när man svävar på målet i denna fråga.

   Har inga problem med om någon utländsk PR-byrå släpper ner några nallar över Sverige. I synnerhet när man bor i ett land som har fri- och rättigheter som är ljusår större än de vitryssarna åtnjuter.

   Dessutom påstår ovanstående åsiktsmaskin att jag har hotat någon. Ofattbart uttalande. Inte nog med det så vill att jag inte ska skriva här för att jag inte delar hans stolleåsikter. Det låter ju som en demokratins förkämpe?!?!

   Har det dessutom hållits åtta förhör med dessa flickor, så har det väl det gått sin gängse gång.

   Hade själv ett samtal med Lars Borgnäs, som berättade att han hade snackat med den flickan som tyckte sig känna igen den mannen. Borgnäs sa att det är helt uteslutet att det var Anti Avsan hon såg.

   Sven Anér vräker ur sig helt groteska anklagelser mot helt oskyldiga människor. Knappast något som kännetecknar en rättsstatens och demokratins vita riddare, som ni hans groupies insinuerar om.

   Sånt sysslar t.ex. Putin och bloggens nya favorit Lukasjenko med. Som tur är har inte haveristen Anér deras befogenheter. För Sverige är en rättsstat och demokrati!

   Radera
  3. Skrämma och hota är inte synonymer till varandra! Stollepelle! Tyckte att du även skrev att du hade åsikter??? Kallar du dina skräprader att ha åsikter!

   Radera
  4. Jo, skrämma eller hota!? Vad är skillnaden i detta fallet? Oavsett så innebär ett byte av ord ingen skillnad för mitt inlägg.

   Att sådana personer som befolkar denna förtalsblogg inte imponeras över mitt inlägg kan man bara ta som en ren komplimang.

   När krokodiltårar fälls å Vitrysslands vägnar för några nallars skull eller det svävas på målet om bloggens nya favoritland är en diktatur eller inte. Kan det knappast förvåna någon vettig människa varför alla dessa haverister som befolkar denna blogg kommer de slutsatser som de gör.....

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Lite tankar kring Palme och människans natur!

  När jag sitter och läser om världspolitik och händelser likt Palmemordet så slår det mig på allvar att väldigt många människor i våra samhällen inte alls är intresserad av vad som är sant. Så länge sanningen är obekväm eller ett högre mål kan nås genom lögn, så är nog de allra flesta av oss kapabla att göra ganska avskyvärda saker. Makt över andra, egen prestige och pengar går i många fall före sanning. Och den frestelsen blir extra påtaglig för dom som befinner sig i maktpositioner, såsom t.ex. politiker, poliser, präster m.m. (Vill betona att frestelsen blir extra påtaglig, inte att personer i maktpositioner automatiskt ljuger.) Visst kan man vrida och vända på begreppet vad ”sanning” är, men tror att de flesta spontant i mångt och mycket vet det, dvs. om man säger att något gick till på ett visst sätt fast man vet att det egentligen gick till på ett annat sätt, så ljuger man. (Raskolnikov i ”Brott och straff” var inne på tanken att det finns ”övermänniskor” utanför lagen som har rätt att begå brott för att gynna samhällets bästa. Men den teorin är svårtillämpad om alla ska gå runt med sin egen uppfattning om vad dessa typer av brott skulle kunna vara och mot vem.)

  Sveriges rättsväsende kanske inte alls är så ädelt som vi ofta tror, och officiella förklaringar på olika världshändelser behöver inte vara sanna, eftersom de som levererar dessa förklaringar själva kan ha så mycket egna baktankar och mål med det hela.

  Man blir ofta anklagad för att vara en konspiratoriker i begreppets sämsta mening, och att man är ute på farlig mark om man tror att högt uppsatta människor i en regering kan ligga bakom en fruktansvärd händelse där oskyldiga dör. Dessa oskyldiga betyder inte mycket för sådana människor om de kan nå ett högre mål med det hela. Och det vidrigaste av allt är att de sedan kan använda dessa oskyldiga som en bricka till att nå sina mål, och spela på folks medkänsla.
  Konspirationer är inte farliga i sig, men de är väldigt farliga för de människor som vill hålla sig till lögnen och makten som självändamål, och därför riskerar att bli avslöjade.

  Dessa stadslögner pågår i hela världen just nu. Somalia och Nordkorea är kanske värst. Vi lever i ett skyddat naturreservat här i Sverige och är ovana med tanken att statliga tjänstemän lurar oss.
  Men allra mest lurar dom sig själva. Vill påpeka det tydligt! De lever i så mycket rädsla, maktbegär och misstankar. Till vilken nytta? Jag avundas dem inte!...forts följer i nästa inlägg, tecknen var för många.

  SvaraRadera
 6. …Det brukar sägas att om man hotar en människa så kan man få henne att göra hemska saker. Det finns ett ännu effektivare sätt som särskilt används i makttoppen och det är att berömma en människa, genom att locka henne med att hon kan nå den här positionen eller få den där statusen samt pengar, genom att utföra t.ex. ett mord eller köra över folk. Hitler behövde knappast hota sina närmaste män. Han smickrade dem däremot enormt, iaf enligt Albert Speer som beskriver det i sina memoarer.

  Ofta tycker jag mig komma sanningen på spåren genom att se vilka som tjänar på en
  katastrof. Vad fick USA för befogenheter efter att två skyskrapor plus ett intilliggande höghus (building 7) rasade samman till grus av lite brand? Vilka inom landet tjänade mest på det och vilka befogenheter kunde USA ta sig i övriga världen? Jag har svårt att med klara ögon tycka att det är en tillfällighet.

  Om man inte kommit till den punkt att man kan tänka sig att det kan finnas en annan sanning än den som presenteras genom media och förljugna maktmänniskor, så kan man bli farligt lätt att förleda!

  Angående Palmemordet så tror jag som Sven Anér att det behöver finnas en utomsvensk grupp som sätter sig in i fallet, eftersom en sådan med större sannolikhet inte har några egna intressen och prestige i det hela. Men frågan är om en sådan grupp överhuvudtaget finns?
  De som ligger bakom Palmemordet vet att det effektivaste sättet att bemöta människor som Sven Anér är att lossas som om de inte finns. Börjar de hota dem så avslöjar de att de faktisk har något att komma med, och att de är rädda för det som kan bli efterföljden, dvs. att sanningen kommer fram.
  Sven kan t.o.m. skriva en hel bok där han utpekar Anti Avsan som mördare utan att en antydan till stämning för förtal görs från myndigheternas sida (eller Avsans sida). Det är absurt!
  Sven kan ha fel i mycket men jag ser inget problem i det så länge han bemödar sig om att söka sanningen i det hela. Jag har säkert fel i mycket också!

  Vill uppmuntra den tappra lilla skaran sanningssökare där ute. Förr eller senare kommer den fram.
  För egen del försöker jag blanda in en stor portion humor i det hela och inte ta allt på för blodigt allvar, annars står jag inte ut med denna värld. Nu ska jag fortsätta läsa Kalle Anka!, Musse pigg har visst lagt nosen i någon skum konspiratorisk affär med Svarte Petter…

  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra skrivet! Gå ut från naturreservatet och se på andra länder och lär!

   Radera
 7. Anm: (Konspirationsteorier är inte farliga i sig) ska det stå!
  /S

  SvaraRadera
 8. Denna Film kanske ger oss fler sanna detaljer än hittills varit publicerade. Det finns ännu människor som vet.... Verkligen vet. Christer P. svarade i en intervju i Radion på frågan vem han trodde det var , "Ja, Gud lär väl veta vem det var ,eller hur ?". Just det, Gud vet vem det var.

  SvaraRadera
 9. Det var väl bara Janken som hade nyckel till Palmes bostad inte Mårten? Om nu Janken inte varit hemma........

  SvaraRadera
 10. Den som försvarar Avsan härinne är lika mycket stollePer för han kan inte heller inte veta vad Avsan hade för sig under Mordnatten så hur kan han ta Avsans parti???
  Avsan har inte något giltigt Alibi för Mordnatten heller.
  Samt så har det hållts förhör med Avsan.
  Återigen ingen rök utan eld.

  SvaraRadera
 11. Samt så är ju Avsan inblandad på ett eller annat sätt och detta är anledningen till att Avsan inte har något att vinna på att sätta dit Aner för förtal, det är bara till hans nackdel då allt skulle komma upp till ytan att han faktiskt var med i attentatet så det bästa är helt enkelt att inte kommentera Aner överhuvudtaget för han har ju klarat sig hittills.
  Men skulle däremot Avsan vara totoalt oskyldig till allting borde han vara grymt jävligt förbannad på att ens pekas ut att vara delaktig i detta ännu mera grymt jävlarimamma förbannad att dessutom bli utpekad som statsminister mördare, men inte ett ljud från Avsan.
  Svaret är enkelt han har inget att vinna på att bemöta sven aner då han har klarat sig hittills.

  SvaraRadera
 12. Var inte Avsan den sista som såg Catrin Da Costa i livet? Många moderater som dyker upp i dessa båda mordfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju bara fantasin som sätter gränserna........!?

   Radera
  2. Eller sanningen...

   Radera
  3. Men när vi ända är igång kan vi inte lika gärna drämma till med att Anti Avsan låg bakom militärkuppen i Chile och Vietnamkriget också..........!?!?

   Radera
  4. Du vill ju inte fatta.Vi (Sven Aner) vill ju granska detta med Avsan och ta reda på sanningen men Polisen hindrar oss då dom hemligstämplat allt.Alla vet ju att Polisen inte gör nånting för att lösa Mordet och man låter inte andra få göra det heller, det ska helt enkelt tystas ner.
   Jag tror man redan vet hur det har gått till.
   Chile? var avsan med i Polisen oxå i Chile kanske? var han med i Chiles Pistolskytteförening med en massa andra skumma typer.Är han utpekad av 2 finska flickor även i Chile?
   Har han inget giltigt Alibi i Chile heller?
   Samma sak i Vietnamn.
   Hur har det gått till när han Avsan klättrade upp til ldomare och sedan Politiker?

   Radera
  5. Vidare sägs det ju att Da Costa hade ihop det med en Polis enligt väninnan.
   Som GW oxå säger i samband med Mord är det oftast någon närstående person.
   Allmänläkaren och obducenten var helt oskyldiga.
   Svensk rättvisa existerar inte, vidare sägs det att Tingström satt oskyldigt dömd oxå och fick inte en enda permission på 10år, jag tror Tingström nekades permission så han inte skulle kunna gå ut med nå fakta att han faktiskt var oskyldig.
   Sen har vi ju Quick och säkert en hel del andra fall eller varför inte Assange med dom 2 utsända lockbetena som han gick på.

   Radera
 13. Milline suurepärane blogi sul Sven!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Estonian...är det du Anti Avsan??

   Radera
 14. Ett utdrag ur boken dom sammansvurna där det förövrigt finns mycket fakta.
  och det är mycket mera som är underligt.Lingärde hade alltså år1995 lmnat in en PM till granskningskommissionen, och det är denna PM som nuär föremål för Marjasins "hörning".Men ingen utomstående kände till hörningen i samband med att den faktsikt avhölls, alltså 1995.Det var först 1997 som jag begärde och fick ut texten men naturligtvis har den varit känd för överhetten t ex justitiedepartementet.
  Och justitiedepartementet måste ha skakats.En säpo -intendent mullvad i palmerummet? En annan Säpo-man, Näss var den som lanserade PKK-spåret?
  Hur reagerade departementet, regeringen? jo genom att peta Marjasin, "entledigad på egen begäran av regeringen den 6 juni 1996.
  När jag nu sitter vid min ordbehandlare den 26 april 2010 kommer gamla tankar in - och nya.Varför egentligen måste Marjasin gå?Deklippta kvittona? Men dessa kvittoaffärer gällde ju tämligen små belopp, subjektiva bedömningar av företagna representationer- sparkas en hög ämbetsman på så små indicier, sedan en domstol i efterhandförkunnat att inget straffbart förekommit? Eller har det rört sig om trakasserier på högsta nivå?
  Det är ofta lämpligt, nödvändigt att, i synnerhet i en så stor affär som denna, rensa bort utanverket, att gå till kärnan.Och vad är kärnan i Palmeaffären? Kärnan är utan tvekan obehörig myndighetsinblandning, för att uttrycka det milt.Regeringen, Säpo.Var Marjasin farlig, och det var därför han fick gå?
  Jag tror att det förhöll sig så.

  Svensk regering tog Marjasin för den här kommissionen för man hade en hållhake på Sigvard marjasin alltså dessa kvittoaffärer dom används sedan när marjasin börjar göra sitt jobb för bra och det är denna hörningen med Ulf Lingärde sim får Regeringen att peta Marjasin.
  Precis samma sak med SD och den här 2.5år gamla videon som är på tapeten nu, det är ingen slump att den råkar komma just nu, hållhakar och såna här grejer är vanligt förekommande i Politiken.

  skrivelsen i fråga har beteckningen Ai.318-93 och kan av mina adressater rekvireras från rikskriminalpolisen, Palmeenheten varefter handlingen översänds kostnadsfritt.jag föreslår att mina adressater införskaffar Ai.318-93 i den här riktats anklagelser mot fyra höga svenska ämbetsmän som ansvariga för den aktuella Mordplaneringen.
  Dessa fyra är: chefen för svenska marinen Bengt Schuback, förutvararade chefen för SÄPO Per-Gunnar Vinge, samt cheferna för försvarets radioanstalt FRA Lars Ljunggren resp Bengt Wallroth.

  Man hade lätt kunnat identifiera walkie talkie männen när detta vart kännt då FRA spelar in allt men det går ju inte när FRA:s högsta chefer är inblandade i Mordet och troligen har sett till att dessa inspelningar har råkat försvinna precis som palmes Antecknignsbok inlåst i ett kassaskåp på hans kontor råkade försvinna.
  Men vi skyller på krille det är han som har gjort det.

  SvaraRadera
 15. Det är värt att notera dom mycket tidiga uppgifterna från Thomas kanger i hans bok Mordet på Olof Palme, ordfront 1987.Kanger skriver där på sidan 15: "strax efteråt/ efter skottet/ går några flickor förbi platsen de fortsätter söderut mot kungsgatan.

  Detta är alltså dom 2 finska flickorna som personer härinne gör allt för att förneka.Det här skrevs alltså 5år före dekorima-bomben.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vittnet heter Morelius.

   Radera
  2. Jag tycker Sven Aner ska svara på den centrala frågan om Dekorimamannen.
   HAR DE FINSKA FLICKORNA PEKAT UT AVSAN VID DEKORIMA? Om inte, ja då faller ju hela ditt utpekande. För att kunna vara så säker på din sak och peka ut honom måste du alltså veta något som ingen annan vet. Jag önskar omgående svar!

   Radera
 16. Varför har Du tagit reda på så mycket om Palmemordet , Sven Ane´r ? Vad är det som ligger bakom detta ständiga ? Det verkar konstigt.. Som om något skall till varje pris döljas.. Vi andra är ju inte sådana..

  SvaraRadera
 17. Hur var det på den presumtiva mordplatsen på sommaren 1977 ? Fanns det en mordplan då ? Vad för slags butik fanns det just det året , där Dekorima nu finns ? Fanns det ett Cafe´ i närheten som drevs av utländsk personal ? Var ? Fanns det konferenser med Polis o.s.v. kvällstid i Skandiahuset ? Bodde Östling i det stora vita huset ovanför trapporna 1977 ? Alla frågor har ett svar. Tack !

  SvaraRadera

Läs sidan "Om kommentarer"