”Wheels within wheels…”

25.5.2013.
Rubrikens engelska devis vill säga att allt hänger samman, ett hjul snurrar inte ensamt utan tillsammans med andra, hjul inom hjul.
Som så många kan jag inte släppa de brända bilarna i Husby på det gamla Järvfältet, där jag red på 30-talet och exercerade på 40-talet. Sen bebyggdes fältet under appellen ”Nya Järva Mål”, som någon 60-tals AD hittade på. Järva fick bli själva inbegreppet av ett sprittande sprudlande Stockholm.
Men något gick fel, och så fort oroligheter inleds i ett område av denna karaktär, med integreringssvårigheter, tonar gettot fram, Rosengårds-gettot. Och det letas syndabockar. Politiker och myndigheter examinerar och hittar hemgjorda orsaker – när den stora orsaken antagligen helt enkelt är frustration och pyrande ilska mot brist på jobb, en upplevd brist på empati.
Kompletterande orsaker? Självfallet. Jag ska peka på två, som kan tyckas långsökta, men som enligt min mening skapar bilden:
En skakig polisverksamhet, i spåren av en aldrig klarlagd konspiration mot Olof Palme, samt de mångas känsla av att ”storfinansen”, detta skällsord sedan 20-talet, handskas som den vill med påstått enkla personer ute kring Rinkeby och Tensta och Husby, i en annan värld.
En nära släkting arbetade på 60-talet, när Järva var nybebyggt, som speciallärare för inflyttade romer. Dessa fick behandlas fjärran från gängse skolförordningar, inte enligt några förordningar alls. Det fick enbart handla om empati, inte byråkrati. En morgon är en flicka inte i skolan, och inte de efterföljande dagarna heller. Vad har hänt? 14-åringen har gift sig. En värld vi inte kan förstå, på Söder eller Östermalm.
Frustration. Vi har alla känt frustration, en känsla som inte låter sig botas med aldrig så kloka argument, men som späs spå, i det aktuella fallet, menar jag, av svajig polis och av en vilsen makroekonomi som vanligt folk inte förstår.
Människor i förstäder känner när poliser inte är engagerat på deras sida. Där en fungerande närpolis har funnits har alltid utkanternas oro dämpats, det vet vi från Rosengård, tidvis, från Södertälje. När poliserna blir kalla byråkrater, utan personkännedom och utan empati, då självantänder konflikterna.
Kanske likadant med den stora ekonomin, nebulosaekonomin. Uppdagas oegentligheter späs oppositionen på, mot det etablerade samhället. I TV, och via två brandartiklar på SvD:s skära papper, har Wallenbergs-företaget Stora Enso attackerats, i dag när detta skrivs med den för SvD oerhört dramatiska rubriken som drar med iskalla kårar genom den svenska affärsvärlden:
Toppröta i Stora Enso och hos Wallenberg
med såväl Marcus som Peter Wallenberg utpekade som distinkta brottslingar kring miljarder som egentligen inte finns. Beskrivningen är skakande, men naturligtvis inte helt lätt att följa för en utanförstående. Ohederligheten kryper, innanför de kritstreckrandiga kavajerna, ”och så håller vi tyst på bolagsstämman!”
Skapar detta dagens Husby? Nej, inte som grundorsak. Men informationen tränger igenom: kan vi inte lita ens på Wallenberg? Som under 30-talets Saltsjöbadsanda, då vi kanske narrades lite grann men inte i megaformat.
Och ju mer jag ser på regeringens och rättssamhällets allt mer desperata försök att dölja en statsministers död (”blev han verkligen skjuten?” – en orolig röst i min telefon denna lördag), desto mer övertygad blir jag om att frågetecknen accelererar. Marcus, Peter, med engelskt uttal, Pirre?
När jag något år på stenåldern utan särskild entusiasm besökte handelshögskolan vid Sveavägen i Stockholm, framställde Bertil Ohlin och de andra höjdarna begreppet Wallenberg som synonymt med svensk heder. Det fick vi lära oss, fick skriva upp på kollegieblocket: Wallenberg = svensk omutlig heder! Inget att förundra sig över – Handelshögskolan var ju herrarna Wallenbergs egen personliga skapelse.
I dag tycks situationen vara den komplett omvända. Pirre tar lätt på bokföringen av miljarderna (”Dubbel bokföring” hette TV-programmet!), så till den grad att normalt Wallenbergtrogna Svenska Dagbladet slår till med en bokstavlig saltomortal (ett dödligt hopp) på sina nya skära sidor och ber, bokstavligen, allt vad Wallenberg heter fara åt helvete.
Kan jag koppla till Wallenberg, närmare bestämt till Peter, Pirre? O ja. I den av mig flera gånger refererade säkerhetsrapporten om 15 presumptiva samhällsförrädare har just Peter Wallenberg sin plats, (påstådd förrädare nr 10):
Och det var bråttom, Någonting måste göras, och fort. Via en hög svensk affärsman med rötterna i södra Afrika, Peter Wallenberg (F 10), fick man kontakt med Frihetsrörelsen /med som slutmål att röja undan Olof Palme, min anm/. Och ett hit team organiserades snabbt, bestående av legoknektar och några svenska poliser som brukade resa till Sydafrika på betald semester…
Sant? Ja, i vart fall aldrig motsagt. De 15 har aldrig blivit hörda om säkerhetsrapporten som lämnades in till Marjasinkommissionen och fick diarienummer 95-103, varefter Marjasins saga snart var all. Peter Wallenberg satt med goda apartheid-kontakter och med ett öppet samvete inför slutkapitlet i Olof Palmes liv. I dag bollar han med Stora Ensos luftballonger.
Tillbaka till Husby. Det här är vad de unga upproriska anar av den svenska dagsprofilen och grips av frustration. Medan Beatrice Ask (och Anti Avsan i SvD!!!) mullrar och dundrar om hårdare tag, ”jag är säker på att vår polis klarar av att hålla dem på mattan”.
Godtar jag brinnande bilar? Nej. Men enbart tuffa polisingripanden enligt Palmemördaren Anti Avsans recept ger ingen lösning.
Sven Anér (som vill bli förtalsanmäld av Avsan eller t ex RÅ, i denna onda värld).

8 kommentarer:

 1. Avsan har inte mördat Palme eftersom det tydligen är Floberg som är skyldig.

  SvaraRadera
 2. Oj, Oj.Gud har tagit sig an detta mordfall på Olof Palme, för länge sen , och dömt de ansvariga, och deras medlöpare till evig själslig död, i detta eviga själarnas kretslopp.Det är de "Signaler" jag fått, och jag hoppas att de är de rätta.Fy fan för dessa maktfullkomliga människor som ligger bakom detta mord.Det är min stora tillfredsställelse att veta att dessa människor endast har något 10 tal år kvar att verka på denna jorden,som varit till förfång för mänskligheten.Nu har man tillsatt "Superpolisen" Dag Andersson, så det är väl bara att invänta hans "Be or not to be" i dessa själarnas kretslopp.Men han har en unik chans att klara sig från detta, när han har mandatet att klara ut detta mord på ett 100 procentigt objektivt och sanningsenligt rätt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle vilja veta varför de skulle ha just ett 10-tal år kvar att leva. Är du synsk? Tom är 58 år. Han lever inte särskilt sunt förstås. Han röker, dricker och slarvar med maten. Hygienen är det lite si och så med. Men de flesta blir äldre än knappt 70 år. Jag misstänker även Östlings inblandling och han är redan död. Tom är hämndlysten och är rasist. Men han har faktiskt en god sida också och kan vara riktigt trevlig. Annars skulle han inte ha så många vänner.

   Radera
 3. Aftonbladet skrev vid tiden för palmefilmen Sista kontraktets premiär -98 (grundad på boken Kontraktet)att " i boken pekas indirekt finansmannen Peter Wallenberg ut som anstiftare till mordet". Tidningen Metro kommer senare ut med en mycket liten notis om att AB fått betala två miljoner till en känd svensk affärsman för att AB namngett denne som varande den person som boken menar anstiftat mordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fråga:När skrev Aftonbladet denna artikel?. Skulle vara intressant att få läsa den.Nämn datum för denna artikel. Tack.
   Att Aftonbladet hänvisar till boken "Kontraktet"i detta,kan jag svårligen se,att Aftonbladet, är urkunden till denna hypotetiska anklagelse.Aftonbladets jurister skulle omedelbart ha reagerat,...och gått in. Och därför tror jag ej heller att Aftonbladet skulle ha betalat ut 2 miljoner i skadestånd till någon finansman.Aftonbladet får väl redovisa vad som är sanning i detta ärende. Eller skriver du bara en "Skröna"?

   Radera
  2. Någon närmare tidpunkt än den jag redan givit kan jag ej ge. Möjligen kan jag återfinna artikeln bland mina urklipp men blir ett förfärligt letande. Hänvisar till http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9802/27telegram/inrikes40.html. Metro skrev senare uppgiften om de två miljonerna ( antalet miljoner något osäkert). Det var en obetydlig liten notis, vilken jag klippte ut, men eftersom den var så lien tycks den ha förkommit. Både AB och Metro borde, om de är villiga, kunna ge svar på din fråga. Hoppas också någon annan av bloggens läsare minns detta.

   Radera
 4. Det är klart PalmeMordet handlar om Vapen och Kapital.
  Palme gjorde sig osams med USA då han tänkte avslöja allt om USAS vapen affärer med irak/Iran kriget och att USA ville använda sig av the Bofors Route.
  När Palme gjorde sig osams med jänkarna fick sig såna som wallenberg svårt göra affärer med USA med andra ord dom började förlora stora summor pengar och då återstod bara en sak, för ingen rådde på Olof Palme och hans bestämda åsikter.
  Fegisarna/ynkryggarna/förräddarna kunde inte få bort Olof palme annat än med ett Mord.

  Ynkryggar och s....stövlar är dom hela etablissemanget för deras sätt att sätta dit en helt oskyldig människa vid namn Christer Pettersson.

  Man skäms ju att vara Svensk och den så kallade demokratin som inte finns.

  SvaraRadera
 5. Ja en sak som är bra med dessa så kallade NySvenskar är att dom sväljer inte all skit som REGERINGEN OCH säpo och vissa delar av Polisen håller på med.

  USA strävar enbart efter så kallad demokratiska länder för då kan man styra andra länder med kapitalet som man gjort med Sverige.
  Det senaste exemplet var väl dessa så kallade NySvenskar som påstods vara terroister, Göran Persson vågade inte stå emot jänkarna som Palme vågade.

  Jag förstår frustationen hos dessa NySvenskar.
  Synd att det inte blivit upplopp för den mörkläggningen som Polis/Säpo och regering har sysslat med vad gäller både Estonia och PalmeMordet.

  Klart att Peter Wallenberg vart oerhört utsatt av Palmes Politik, USA kom säkert med ekonomiska påtryckningar på Sverige om att få använda den så kallade Bofors Route för att sälja sina vapen illegalt.Palme hotade med att avslöja mycket av vad han visste om USAS VapenPlaner för FN samt så ville han få till bättre relationer med Ryssland, vilket hatades av både Svenska Militärer men även USA
  SÅ LURA I NÅGON ANNAN ATT KRILLE SKULLE VARA MÖRDAREN.

  Så skulle Palme inte ha stoppats så hade Peter Wallenberg varit en fattig man idag, men det förhindrade dom den så kallade eliten av etablissemanget.

  SvaraRadera

Läs sidan "Om kommentarer"