Allt handlar om kappan

2.4.2012.

Ett stickprov bland de många kommentarerna till bloggen visar att de som delar min uppfattning resp de som inte tror att Lisbeth Palme kan ha varit inblandad är ungefär 50-50.

De som finner hela kappärendet gåtfullt pekar bl a på att det är insidan på kappan som vore den intressanta att få titta på, att det är märkligt att Lisbeth Palme inte begär vård och efterföljande rättsintyg samt att hela karusellen med två kappor är oförklarlig. Ja, detta menar också jag.

Att såväl en socialt etablerad kvinna som Lisbeth Palme som hennes svåger hudläkaren professor Äke Nilzén tycks nonchalera en eventuell skada – ja detta måste bero på dels att Lisbeth Palme aldrig ordentligt anmälde nägon skottskada, dels på att Nilzén uppenbarligen aldrig blev informerad. Ett rättsintyg hade ju inneburit en snabbhjälp till hans svägerska, varför skulle han ha stoppat den hjälpen? Naturligtvis inte.

Frånvaron av rättsintyg måste tyda på att Lisbeth Palme aldrig blev påskjuten, nägon annan förklaring finns inte.

Den utredande polisen har från början varit ointresserad av vad som hände på Sabbatsberg efter mordet, det är tydligt.

Ja, insidan av kappan är givetvis i högsta grad värd att undersöka, men om detta nämner inget av de undersökande laboratorierna ett ljud i den öppna delen av utredningen. Är denna innersida oskadad, vilket jag tror, utgör ju detta ett indicium för att mockapälsen – på förhand eller i efterhand – preparerats dubbelvikt.

Jag vet inte var mockapälsen förvaras.

Det egendomliga bytet av kappor – eller icke-bytet – påpekas av många kommentatorer, och här tätnar verkligen dunklet. Jag tror i dag att Lisbeth Palme bar sin mörka tygkappa med slejf och kapuschong under hela mordnatten. Skulle hon ha burit mockapäls fram till Dekorima och därefter bytt till kappa uppstår andra frågor. Var kom i så fall tygkappan från, den som hon bär på Ulf Karlssons bild? Och när ägnar sig någonsin en nära sörjande åt något så banalt som ett kappbyte? Och varför överger Lisbeth Palme Olofs ambulans?

En röst i debatten menar att instämplingen på Olof Palmes patientkort på Sabbatsberg först skulle ha gett ”23.38”, vilket därefter ändrats till 23.35.

Här har jag faktiskt förstahandsinformation. Jg har själv granskat patientkortet och funnit ett ovedersägligt ”23.35”, inga ändringar av siffrorna. Däemot kan ju själva inringningen från ambulansen ha skett vid detta klockslag men ambulansen inte ha anlänt förrän säg 23.36. Men ambulansen kan inte ha inkommit 23.38.

Som en av många otroliga detaljer kan nämnas att rikskrim inte har hittat detta centrala patientkort; det tycks vara försvunnet. Därför har det hittills gått för polisen att i förundersökningsprotokollet höfta till ett ”23.31.40”, ett fejkat klockslag med bortåt fem minuter!

Sven Anér

4 kommentarer:

 1. Vore intressant om Ambulanskillarna,som körde Olof Palme till Sjukhuset kunde berätta lite. Oops.....(Mitt päron..) Naturligtvis ska de inte bryta mot tystnadsplikten, men något kanske är tillåtet.

  SvaraRadera
 2. Av vad jag läst, bar Lisbet Palme följande klädesplagg under denna förfärliga mordnatt:T-shirt, Vit blus, Kofta, samt mockapäls.Min undring är: Hon meddelar endast att hon känner sveda på ryggen, varpå man baddar hennes svedsträck på ryggen.Man dokumenterar inte det.Hur kan en sådan sveda utgjuta en sådan blodsutgjutelse, som det visar sig på den där T-shirten? Men hon bar även en blus, samt en kofta.Borde inte även denna blodsutgjutelse ha avspeglat sig, även på denna blus och kofta, och kanske även på insidan på kappan?Beträffande det där påskjutna skottet,kan nog en vapenexpert, vittna om, att ett sådant skott, med den rörelseenergi det har, inte enbart resulterar i ett "streck" mellan två punkter, (in- och utgående hål),utan det med sin rörelseenergi, sliter med sig allt, inom cm ifrån, det en sådan kula passerar.Intressant att få höra en Vapenexpert att yttra sig över min fundering.Sven Aner har nog sådana kontakter, så han kan få fram ett sådant expertutlåtande.En annan sak, jag fundert över, är:Har detta blod, som uppvisats på denna T-shirt, DNA- testats?Plaggen förvaras på SKL i Linköping, så det är väl bara att ställa frågan till dem.

  SvaraRadera
 3. For det første: Hvad mener I andre om kvaliteten af billederne i Sven Anérs bog, når det komme til at vurdere hvilken "kappa" Lisbet Palme havde på? Jeg kan godt se, at det måske nok...jeg siger måske ikke ligner en mockapels. Men egentlig kan jeg bare se en mørk skygge...

  Ifølge Sven Anér: Hvis Lisbet Palme er en del af konspirationen omkring mordet på sin mand - så anklager samme Sven Anér jo også Lisbet Palme for, bevidst/avsiktligt at have udpeget den forkerte mand som morderen - altså Christer Pettersson. Altså skulle Lisbet Palme også have kunnet have gjort sig skyldig i bevidst at sætte den forkerte mand(i min mening) i fængsel på livstid. Det kunne jeg aldrig forstille mig om Lisbet Palme.

  SvaraRadera
 4. Enklast är ,att fråga Ambulanskillarna vad för slags kappa eller jacka Lisbeth hade på sig,om de kommer ihåg det. Så är ju en del utav saken löst,eller hur ?

  SvaraRadera

Läs sidan "Om kommentarer"