Vad sa ni, Bengt Svensson och Leif GW, till varann?

7.3.2011. Till Rikspolischefen, RPS:

Begäran om utfående av allmän handling:

Sedan jag nu försökt att via Jarl Holmström och Leif GW Persson få besked om vad som avhandlades vid mötet mellan dig och Leif GW Persson den 1 mars i år men inte fått något besked, återkommer jag nu

med en formell begäran om utfående av allmän handling,

närmare bestämt en samtalsutskrift, en promemoria eller liknande från ovannämnda möte. Jag önskar inte – vilket jag redan fått – ett tjänstemannabeslut utan ett överklagbart myndighetsbeslut.

Jag tillägger: jag har denna månad haft ett flertal kontakter med personer som ställt just den frågan som jag nu riktar till rikspolischefen: Vad avhandlades? Det känns märkligt att ert samtal, som så nära, så ytterst nära berör hela den pågående debatten – senast Miljömagasinets förstaledare 4.3 - kring Palmemordet inte ska få släppas fritt, t ex i en formell kommuniké. Just nu cirkulerar, som du säkert vet, många rykten kring vad ni diskuterade och vilka slutsatserna blev. Är rykten bättre än klara sanningar?

Engagerad hälsning!

Jag understryker att jag begär handläggning ”genast” jämlikt TF 2 kap!

Sven Anér, Karlsrogatan 85 A, 752 39 Uppsala.

Telefon och fax: 018-15 12 79.

13 kommentarer:

 1. Hej!
  När det gäller Jan Guillous AB-kolumn (110227) http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article8631926.ab
  i vilken han skriver: "Hans Holmér hade `räknat ut´ hur det låg till med mordet. Det gjorde han redan första natten, i bil på väg hem från Vasaloppet.", vilket, förutom det lögnaktiga påståendet om bilresan, är intressant i andra aspekter.
  Guillou skriver något liknande i sin "Ordets makt och vanmakt" (s. 385).
  För det första är det ju anmärkningsvärt att Guillou lyfter fram denna Holmérs version, eftersom (som Sven Anér påpekat i boken Affären Borlänge - ett svart sträck, s. 83) Guillous Rekordmagazinet (från den 28/2 -87) hade ett inslag i vilket det hävdas att Holmér befann sig i Borlänge. Märkligt är varför Guillou inte vidhåller denna Borlänge-version i sin kolumn?
  Det kan mycket väl vara så att Guillou har hört - eller läst - Holmér yttra sig på detta sätt vid något tillfälle och ansett att det är en trovärdig version. Det är ju den detaljerade redogörelsen, att Holmér "räknat ut" något under själva bilfärden, som gör stt historien verkar autentisk.
  Det skiljer sig t.ex. från Lotta Samuelssons Expressen-artikel (3/3 -86) där det endast konstateras, att Holmér natten till lördagen stoppades på riksväg 297 och då tvärvänt. I Robert Aschbergs Expressen-artikel (20/3 -86) konstateras också att Holmér stoppades någonstans på vägen till Vasaloppet, men inget om vad han funderat på under sin bilresa.

  Men det betyder alltså att Holmér har spridit denna rövarhistoria fram till dess han, inför Juristkommissionen (22/7 -86), hävdar att han "övernattade i Borlänge" (S.A. Affären Borlänge ... s. 85).

  Kan någon som läser denna blogg erinra sig när (och i vilket sammanhang) Holmér ska ha uttalat sig på det sättet som Guillou påstår (eller kan det vara så att Guillou endast fantiserar om vad Holmér har sagt)?
  Skicka mig gärna ett meddelande om detta till:
  olajordan@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. @Ola Jordan: Det där har Guillou tagit från luften, som med allting annat i den där kolumnen. I sin bok skriver ju HH att han fick upp ögonen för PKK p.g.a. Ebbe Carlsson, som i sin tur skulle ha fått det av Nils Erik Åhmansson.

  RT

  SvaraRadera
 3. Har man en teori om Palme-mordet, klassas man i samma kategori som tefatstroende och spök-fotografer. Ingen vill höra av sig tillbaka.
  Visst vet man var man ska söka lösningen. Men just efter mordet var utredarna så förblindade av sina profilerings-teorier, att de inte hade tid för annat. Om vi börjar med tumregeln motiv-vapen-tillfälle, så skapades ett idealiskt tillfälle för attentatet den 28/02/1986:
  Livvakt hemskickad.
  Beslutade gå på bio med familjen.
  Valde sena föreställningen på Grand, ringde och beställde biljetter
  Åkte tunnelbana, inte taxi.
  Kunde inte bli ett bättre tillfälle för ett attentat.
  Alltsammans kartlagt via telefonavlyssning
  Det KAN ha varit Christer Pettersson. Hans kompis Lars 'Bombmannen' Tingström satt inne, men kan ha lämnat över sin utrustning för telefonavlyssning, och som en del tror, ha bett Pettersson skjuta Palme som hämnd på samhället.

  Som ni säkert har sett, tror Leif GW Persson mera på ett polis/militär-spår. Det spåret rör sig nog om samma personer som Olle Minell pekat ut i tidningen Proletären. Sex av 19 medlemmar i Stockholms Försvarsskytteförening, väl beväpnade herrar med bakgrund inom försvar, vapenhandel och polis och inte i Palmes fan-klubb.
  Trots att Minell nämnt namn och mer än så för sex av dem, har ingen försökt stämma honom. Bara det är lite misstänkt. En stämning skulle kunnat bli lukrativ även om Proletärens kassa är skral.
  En av de sex på Minells lista är expert på telefonavlyssning och är något slags säkerhetsexpert, anlitad och auktoriserad av Televerket. Förmodligen med ett ID-kort som öppnar dörrar till alla svenska telefonledningar. Ett hus på Västerlånggatan i Gamla Stan inräknat.
  Riksdagsmannen i föreningen kan vara nog så intressant, men personligen tycker jag vapenhandlaren som är avlyssningsexpert verkar intressantare. Den som avlyssnat familjen Palmes telefon, föräldrarnas eller Mårtens, var nog den som snabb-planerade attentatet. Det kanske var någon annan som sköt, men det bör man i så fall fråga herr avlyssnaren om.
  Allt annat är s k "red herrings", alltså detaljer som drar uppmärksamheten från den centrala frågan.

  SvaraRadera
 4. När det gäller PKK-spåret (som Jan Guillou antyder i bland annat sin AB-kolumn, 110227), att Hans Holmér under en nattlig
  bilresa på väg från Vasaloppet (som inte ens hade arrangerats vid den tidpunkten) hade kommit fram till att "Olof Palme mördats av kurder", så var det
  (enligt Hans Holmérs bok Olof Palme är skjuten!, sidorna 102-103) just Ebbe Carlsson som nämnt för Holmér ett samtal
  han hade haft den 27/2, alltså dagen innan mordet, med Säpo-chefen Sven Åke Hjälmroth. Ebbe Carlsson hade av
  denne Sven-Åke Hjelmroth fått veta, att "Kurderna pratar om bröllop och vi vet att det betyder mord, men vi vet inte vem dom tänker mörda."
  Detta samtal nämnde Ebbe Carlsson för Hans Holmér (oklart vid vilket datum, men sannolikt en vecka efter mordet, hemma i Ebbe Carlssons kök).
  Holmér skriver att han, trots att han trott på Ebbes uppgifter, då ändå irriterat viftat bort dem.
  Ska vi förlita oss till Holmérs egna uppgifter i sin bok, så är Guillous version inte sann (inte endast när det gäller den påhittade bilresan, utan även när Holmér ska ha fastnat för PKK-spåret, vilket iof sig inte betyder att Guillou
  kan ha hört, eller läst, denna version av Holmér vid något annat tillfälle, ty Holmér har ju gett olika versioner - alltså ljugit - om sina förehavanden,
  till exempel under mordnatten).

  Någon uppgift om att Ebbe Carlsson i sin tur skulle ha fått uppgiften från Nils Erik Åhmansson, som påstås i ett inlägg ovan,
  kan jag åtminstone inte utläsa från Holmérs bok.

  SvaraRadera
 5. En lite korrigering av kommentaren ovan:
  Ska vara:
  "vilket iof sig inte betyder att Guillou
  inte kan ha hört, eller läst, denna version av Holmér vid något annat tillfälle, ty Holmér har ju gett olika versioner - alltså ljugit - om sina förehavanden,
  till exempel under mordnatten).

  SvaraRadera
 6. @Ola Jordán: Ja, det var ju det jag påpekade, att HH i sin bok säger att han gick uppgiften av EC, som i sin tur skulle ha fått uppgiften från Hjämroth (jag blandade förvisso ihop Hjälmroth och Åhmansson). Sen säger HH att han irriterat "viftade" bort EC:s uppgifter. Ja, Holmér ljuger ibland. Han har bl.a. beslagits med lögn angående Götabankens placering på Sveavägen. Dock, också du ljuger. Du kan inte bevisa att HH befann sig i Sthlm mordnatten, men ändå påstår du det.

  RT

  SvaraRadera
 7. Det är ju lite svårt att debattera med en anonym. Men som bekant har Hans Holmérs chaufför, polisinspektören Rolf Dahlgren, uppgett att han körde Holmér i Stockholm under mordnatten. Bland andra Sven Anér har ju även grundligt vederlagt Holmérs påstående (falskeligen underbyggt av bl.a. Lindström, Ölvebro, Röst m.fl. inom polisledningen och chefsåklagare Helin) att han skulle ha övernattat på Scandic Hotel i Borlänge 28/2-1/3 -86.

  SvaraRadera
 8. @Ola Jordán: Varför är det svårt att debattera under anonyma personer? Det är väl ändå argumenten och sakfrågorna som är det viktiga, inte vem de kommer från (?)

  Jag känner till uppgifterna om att HH skulle ha befunnit sig i Sthlm mordnatten och inte på Scandic i Borlänge som han själv påstod. Dock, därifrån till att påstå att man "vet" att HH inte befann sig i Borlänge, bör steget vara mycket långt. För en del är emellertid steget mellan misstanke/hypotes och faktum inte speciellt långt.

  Sven Anér påstår också att han "vet" att Anti Avsan mördade Palme. Hur skulle han kunna veta det? För att en person påstår att han vet någonting så betyder ju inte det att vederbörande faktiskt gör det.

  RT

  SvaraRadera
 9. Man kan aldrig veta.
  Bara komma rätt nära sanningen.
  -Om det Bara hade varit vittnesmålet om AA som Dekorimamannen
  -Om det Bara hade varit KB1520's och PP3230's märkliga färder till mordplatsen
  -Om det Bara hade varit förfalskade LAC-band
  -Om det Bara hade varit utplacerade kulor vid mordplatsen
  -Om det Bara hade varit konstiga kappbyten på väg till Sabb
  -Om det bara hade handlat om ändrad instämplingstid för ambulansen till Sabb
  -Om det Bara rörde vittnesmål om Holmérs "Stockholmstour" den 28/2-86
  -Om det Bara rörde det felaktiga utpekandet av Christer Pettersson grundat på undertryckande av 4 oberoende vittnens utsagor.
  -Om det bara hade rört vittnesmål om walkie-talkies runt Gamla Stan och Sveavägen

  Då!
  Då hade vi kunnat ana en annan sanning än den som framträder när detta läggs samman.

  Men den fullständiga sanningen kommer vi aldrig att få.

  SvaraRadera
 10. Är detta sant?
  "Två år senare grips Krille. Utpekas av Lisbet Palme på en konfrontationsvideo sedan hon i förväg fått veta att man gripit en alkoholist som misstänkt för mordet. Hon säger att ”det ser man väl vem som är alkoholist”. Vilket man gör. Tillsammans med nio vältränade poliser kommer en Krille med hängbuk och gallermönstrad tröja lufsande framför videokameran. Vid en tidigare konfrontation live med den misstänkte ”33-åringen” Victor Gunnarsson utpekade Lisbet Palme två poliser som tänkbara mördare. Det är enda gången hon tillåtit bandning av förhör med henne och utskriften innehåller just bara dessa utpekanden, nummer 5 eller möjligen nummer 7. Detta diskvalificerar Lisbet Palme som utpekare av Christer Pettersson två år senare. Man kan inte peka ut en person som mördare ena året och en annan det andra."

  SvaraRadera
 11. Apropå filmen Assassination of Olof Palme:
  http://video.google.com/videoplay?docid=-7060485656939234626#
  I den påstår Lilljan Fäldt, flickvän/sambo med Rolf Dahlgren, att Rolf Dahlgren för Ulla Ankarspång (hon kanske stavar sitt efternamn Ankarspong), jurist från Göteborg, nämnt att han körde Hans Holmér natten då Olof Palme mördades och att de kört förbi brottsplatsen sju minuter efter mordet. Är det någon som vet ifall denna Ulla Ankarspång har dokumenterat sitt möte med Rolf Dahlgren och bekräftat vad som han påstås ha sagt till henne?

  SvaraRadera
 12. Den Ulla Ankarspång som Lilljan Fäldt syftar på i filmen Assassination of Olof Palme är, med största sannolikhet, Ullah Ankarspong, ogift Danielsson. Gift med Inge Ankarspong. De har sonen Carl-Henrik (född 1959) och dottern Angelica (född 1963), båda födda i Göteborg på KK I, privata avdelningen. Är det någon som har mer information om denna Ullah Ankarspong (skicka informaionen då gärna till olajordan@hotmail.com)?

  SvaraRadera
 13. @Ola Jordán: Annars kan du ju snacka med Åsa Holmér...hon bör ju iaf veta var HON befann sig natten i fråga.

  /RT

  SvaraRadera

Läs sidan "Om kommentarer"