Polisen skjuter och mörkar, försvaret skjuter och mörkar…

1.3.2011. Att de båda svenska Afghanistan-officerarna sköts till döds av sina egna är något som inte ska drabba de svenska soldater som sköt, det ska kanske inte drabba det svenska militära etablissemanget i Afghanistan. Men det ska drabba den svenska försvarsledningen som månad efter månad hemlighåller klara uppgifter om hur denna tragiska händelse gick till. Detta är självfallet totalt oförsvarligt. Totalt.

Och parallellen med svenska åklagares och polisers sätt att hantera mordet på Olof Palme är skrämmande. Rädda ansiktet genom att tiga, ljuga, mörklägga. Olyckshändelser inträffar, allvarliga olyckshändelser, allvarliga brott. Det är något av en naturlag. Men det finns en annan, underliggande lag som föreskriver sanning, öppenhet.

Två svenska statsråd är indikerade. Tolgfors för försvar och Ask för justitie. De är båda ansvariga . För dödsskotten i Afghanistan och för dödsskottet vid Dekorima, som Ask aldrig lyckats utreda. Jag har svårt att tänka mig att inte, i t ex Storbritannien, motsvarande två statsråd omedelbart skulle ha fått avgå, med TV-bevakning utanför Number Ten.

Afghanistan och Dekorima, det ligger patetisk beslutsvånda över båda ärendena, som kostar människor och miljarder. Går det att lura oss hur länge som helst?

Sven Anér

PS 8.3: TV4 Nyheterna meddelar att ett SKL-dokument från april 2010 (!) utvisar att den ene av de omkomna officerarna föll för en svensk kula! ÖB vägrar kommentera, och nu på morgonen har varken min morgontidning eller min text-TV vidarebefordrat TV 4:s information, som måste skaka försvaret, skaka försvarsministern! Det är tystnaden, den fega tystnaden, som fräter sönder det svenska samhället i dag, DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Läs sidan "Om kommentarer"