Leif GW i TV, från 12.2.1998: ”O nej, inget polisspår!” till 26.2.2011: ”O ja, visst finns det ett polisspår!”


2013-02-18
Inför Leif GW:s utlovade deklaration rörande polisspåret finns anledning att undersöka vad GW själv tidigare sagt om detta polisspår i Palmeärendet. Det var i TV3:s sändning den 12 februari 1998 som GW, i egenskap av ”opartisk ordförande”, avfärdade allt prat om polisspåret – jag citerar ur min bok ”Dominoeffekten” från 1998, med början på sidan 133:
TV 3 låter poliser utreda polisspåret
TV 3 sände den 12 februari, till nioårsminnet av Olof Palmes död, en dokumentär med svår slagsida. Kanalen hade valt att låta två poliser, Leif GW Persson och dåvarande spaningsledaren Hans Ölvebro, presentera olika vittnesuppgifter om polisers närvaro på egendomliga platser, walkie-talkie-tips, till synes graverande vittnesmäl mm. Som dokumentär betraktat var därmed programmet redan vid sjösättningen havererat.
Här får Leif GW Persson anslå tonen:
Ämnet för aftonen är alltså polisspåret, och det ska vi titta på utifrån två saker. Dels beskyllningarna mot polisen, som brukar framföras av den här gruppen av s k privatspanare. Men sedan har vi också tittat på… vi har gjort en granskning av privatspanarnas uppgifter. Polisens version, som ju sammanfattningsvis går ut på att privatspanarna pratar en massa strunt. Det blir båda sidor av saken som vi ska försöka belysa.
Vi tänker inleda med en rekonstruktion eller snarare kanske ett scenario, nämligen de uppgifter som skulle kunna tyda på att mordet på Olof Palme var en konspiration. Det har vi försökt konstruera till en sammanhängande händelse.
Jag går över till nutid, och jag känner häpnaden. För här sitter en av rikspolisstyrelsen avlönad chefskriminolog som inte låtsas förstå att han är glasklart jävig i detta ämne, och inte för en TV-allmänhet kan framträda som opartisk ordförande och programledare. Persson är, och var redan då, professor; som sagt jag häpnar. Det första budet i en professors katekes måste självfallet vara:
Du får aldrig presentera obestyrkta påståenden som akademiska sanningar.
Men Leif GW klampar in i storstövlarna, sätter sig redan i starten på oss journalister och enskilda utredare genom att döpa oss till ”privatspanare”, och säger sedan att ”vi” ska försöka belysa – vilka ”vi”? Det framkom aldrig, men att några av oss – ja jag fanns med på ett litet insnävat hörn – inte deltog i något slags utredningskommitté var onekligen självfallet.
Hur en person, som så uppenbart och fräckt bryter mot alla forskningslagar, kan inneha professur ter sig näst intill obegripligt. Mitt minne går tillbaka till den här vinterinspelningen, hur jag och mina kolleger på ena sidan av barrikaden, redan efter GW:s inledning kände oss slagna till slant, så mycket mer som detta var en bandad föreställning, hårt retuscherad vid visningen.
En visning, alldeles uppenbart tillkommen för att visa att rikspolisstyrelsen, genom sin kriminologiske expert, ville slå in i huvudet på en möjligen tveksam allmänhet att polisspåret vore lögn och dikt; det säger den samlade svenska polismyndigheten och poliskåren, och hör sen!
Ur Dominoeffekten igen:
Det här är en halvtimme in i det två och en halv timma långa programmet, och från och med nu finns Ölvebro med som Leif GW Perssons bisittare eller snarare medordförande. Tittarna kan inte ha fått uppfattningen att Ölvebro suttit på de svarandes bänk. Ölvebro ger ”fakta” i målet, han blir aldrig ifrågasatt.
Ölvebros avslutande inlägg ger en god summering av detta ynkliga spel för galleriet:
Utifrån det jag har sett i materialet, så kan jag inte se att det går att göra något mera. Men det har suttit en kommission, och den har inte hittat något polisspår.”
Så var det sagt. GW och Ölvebro har satsat hela sin möjligen kvarvarande prestige på sitt inetsade mantra från 1998: Det finns inget polisspår. Det har aldrig funnits något polisspår…
Jämför detta med GW:s över all måtta sensationella omvändning, nu 2011 och 2012. Hej och hå, här kommer jag som heter GW och berättar för er att mordet på Olof Palme ägde rum
Inom en konspiration av poliser, militärer och säkerhetspersoner.
Nu är det det här som ni måste tro på…
GW hade då, vid en så symboliskt laddad tidpunkt som 25-årsdagen av mordet på en statsminister, valt att svänga 180 grader på klacken och berätta för allmogen att det hela tiden har funnits ett polisspår som lett till Olof Palmes död.
Han kostade rent av på sig ett getöga mot min enkla person:
Ja, ja, även en blind höna kan hitta ett korn…
Det var ju vänligt sagt, till en journalist och författare som ägnat 27 år av sitt liv åt rättskaffens bevakning av Palmemordet, ständigt marginaliserad, ständigt förhånad, ständigt undanskuffad.
Vad som i dag har tillkommit, inför den proklamerade deklarationen nu den 26 februari i år, är som vi alla vet, de fyra ”fiction”-filmerna om pilgrimen. Med en säpochef som bas och en underhuggare – som väl kunde klassificeras som en vanlig nedgången polisman – som gärningsman på fältet.
Vad då? frågar sig kanske professor Persson. Jag har haft lust att återuppliva det gamla polisspåret som jag tycker börjar se riktigt aptitligt ut, både i fiction och fact. Så nu ska ni lyssna på mig i TV den 26. Sen har jag löst Palmemordet.
Har du det, förre chefskriminologen Leif GW Persson, i dag privatspanare?
Sven Anér, utredande nyhetsjournalist

25 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet, Anér. Beundrar din otroliga kreativitet. Ingen i hela detta ärende är närmare sanningen än dej tror jag. /G. Stock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. .....snarare hans otroliga fantasi.....

   Radera
  2. Det är nog du som havfer Huvfudet i det mörka hålet under bältet..... Livlig fantasi?!?!! Porky

   Radera
 2. jag tyckte faktiskt att han var opartisk där och lät båda parter polisen och kritiska personer till utredningen, företrädesvis journalister komma till tals. Det är ju heller inte GW som myntade ordet "privatspanare" utan han använde den beteckningen som hade myntats i media och som han uttryckte i programmet "så kallade privatspanare". För övrigt med tanke på att rikspolisstyrelsen var hans arbetsgivare så var han även som anställd inom gebitet många gånger kritisk till framför allt polisorganisationen och ledningen inom svensk polis. Det har säkerligen många poliser på golvet också varit men inte officiellt utåt på samma sätt som Gw. GW hade och har en röst ut i media och fick säkerligen klä skott för åsikter som många arbetande poliser bar på, men av olika anledningar höll inne. Det finns mycket att säga om Gw, men någon polisiär ryggkliare har han definitivt inte varit under sin aktiva yrkesverksamma tid inom polisen.

  Det är en stor styrka för alla journalister etc som är kritiska till palmeutredningen att ha med honom som en "backup" på det tåget, även om teserna skiljer sig åt så finns det en samstämmig grund och den lyder: Tillsätt en ny Palmeutredning som grundligt utreder bland annat det som pekar på vissa polisers inblandning i mordet. Med tanke på den erfarenhet och kunskap inifrån svensk polis som han onekligen besitter är det ovärderligt för s.k privarspanare. Hade det varit tvärt om så hade det varit fullständigt iskallt i allmänheten och etablissemangets ögon att framföra en avvikande åsikt som inte stavades Christer Pettersson.Nu finns det iaf hopp att en utredning värd namnet kommer till stånd.Om det sker ska givetvis också outtröttliga rättvise kämpar som journalist Sven Anér ha en stor eloge för det enorma arbete han lagt ner, även om jag inte håller med honom till alla delar om mordscenariot.

  SvaraRadera
 3. Palme dog på korset... Förlåt, mitt i en korsning.

  SvaraRadera
 4. Det skulle vara en upplevelse att idag tussa ihop Sven Anér med Leif G W Persson i en TV-studio och där se 91-årige Sven Anér läsa lusen av den uppburne professorn. "Förnedrings-TV" har ju varit stort i många år nu så varför skulle inte SVT:s Eva Hamilton satsa på ett sådant program?

  SvaraRadera
 5. Drottning Silvia anmäler nu fotomontaget, där hon står på knä och skurar bort ett nazist märke under en matta.
  Jag tycker det är helt rätt av Drottningen att anmäla.

  Jag tror även Drottningen skulle anmäla om hon vart uthängd för att vara Olof Palmes mördare oxå, ty det är normalt göra en motanmälan när något inte stämmer eller när man blir kränkt som Drottningen har blivit.

  Men den stora frågan är då varför anmäler inte ANTI AVSAN, Sven Aner för förtal om han nu är så himla oskyldig som vissa härinne påstår, det är inte normalt att inte anmäla om man är helt oskyldig och blir uthängd för att vara en Statsminister mördare.

  Ölvebro körde på en ensam gärningsman och har aldrig utrett nånting som pekat mot Polisen, så glöm att förhören med finska flickorna har gått rätt till, 8 förhör och en husrannsakan talar sitt tydliga språk, Ölvebro gjorde allt för att tysta finska flickorna precis som man gjort med allt som pekar mot Polisen som tex Krantz utpekande av leif Tell på buss 43 strax efter Mordet.

  Jag bara undrar när ska Polisen börja utredda Mordet?
  När ska man släppa på all sekretess så man kan förhindra vidare konspirationsteorier.  SvaraRadera
  Svar
  1. Många har blivit tystade på olika sätt i denna mordsoppa och då är frågan, varför?
   Signaturen "Utredaren" på Flashback i trågen - Mordet på Olof Palme-28... uttryckte 2011-07-11 att; "Det bästa med döda källpersoner är att de inte säger emot."

   Radera
 6. Visst finns det anledning att kritisera GW, utan tvekan, men faktum är att det gått 14 år mellan 1998 och 2012. Man får anta GW, såväl som Aner under den här tiden läst många Palme dokument. Om ens uppfattning inte ändras under den här tiden är det inte konstigt att ingen hittat någon lösning. Det är alltså ett svagt argument av Aner. För övrigt är ju inte GWs polisspår, utan snarare ett SÄPO spår där han fortfarande bestämt tar avstånd från att just poliser var inblandade.
  Sven Aner, du gör ett bra jobb, fortsätt med det, men se till att ge korrekt kritik. Det här leder ingenvart.

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Var kan man finna det här GW tydligen ska ha sagt, att det är Polis och Militär som är inblandade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Youtubeklippet: Leif GW Persson om Christer Pettersson f.o.m. 2min 30 sek in i klippet

   Radera
 8. Nuon affären, utfrågning av Fredrik Reinfeldt idag hur han kunde godkänna köpet trots varningar från regeringskansliets tjänstemän
  Damberg KRÄVER SVAR.

  När ska Sven Aner få SVAR på sina frågor angående Mordet, där även jag och säkert många andra på den här sidan oxå KRÄVER SVAR.

  När ska vi få en utredning värd namnet?
  När ska papperen läggas på bordet så vi kan förhindra vidare konspirationsteorier?

  VI KRÄVER SVAR LIKA DAMBERG.

  SvaraRadera
 9. Borgnäs har träffat den ena flickan och hon kan säga att det INTE var Avsan hon såg vid Dekorima. Sven! Om du är en seriös person så tar du kontakt med Borgnäs annars blir den här bloggen bara ett skämt om du fortsätter dina utpekanden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl bara en av dom finska flickorna som gick fram och pratade med Avsan och det var bara en av dom som kände igen Avsan från Gymet.
   Varför ljuger i såna fall Ölvebro han säger det inte går identifiera Avsan det är anledningen till att Olle Alsen beger sig till det Gymet där finska flickan sa Avsan tränade eller uppehöll sig och väl där säger flera personer att det är Avsan när Olle Alsen visar ett kort.
   Hur kunde finska flickan veta Avsan tränade där om hon inte kände igen Dekorimamannen.
   1992 hålls ett förhör med Avsan efter dessa uppgifter men 1994 i Norra magasinet förnekar Ölebro att man skulle veta vem Dekorimamannen är men varför håller man i såna fall ett förhör med Avsan.
   Ölvebro bara ljuger och snakcar skit han kan aldrig lägga fram några bevis för att det skulle vara en ensam gärningsman.

   Den andra flickan ville inget skulle fram för hon va rädd så hon är inte trovärdig.

   Avsan är precis lika utpekad som leif tell på buss 43.

   Man kan läsa flera märkliga saker om Avsan på nätet bla det här med Da Costa.

   Jag säger bara ingen rök utan eld.

   Många av Baseboll poliserna inklusive Avsan är kustjägare dom har alltså det rätta psyket och kan hålla tyst om saker, så det där snacket att det skulle komma fram eller synas på han det är Bullshit man blir inte uttagen som kustjägare för ingenting,samt så funkar dessa personer bra i grupp.

   Olof Palmes mord är planlagt på högsta ort.

   Radera
  2. Är det inte konstigt att alla som gör observationer om Poliser under Mordnatten, ljuger enligt Polisen själva.
   Krantz har inte åkt med buss 43 där han såg leif Tell kliva på, Säpo försöker intala Krantz att han inte alls åkt på den bussen haha vilket Bullshit precis som man inte skulle veta vilken buss man åker med.

   Jag anser att man inte kan säga att finska flickorna inte pekat ut Avsan, det har dom visste gjort men Polisen säger att han inte är utpekad eller att dom inte vet vem Dekorimaannen är och det gör dom inte för dom ville inte utredda det så det är helt sant men då beger sig Olle Alsen till Gymet med ett kort på Avsan och alla han pratar med är helt säkra vem det är på kortet alla säger det där är Avsan och han är Polis.
   Hur kunde Olle Alsen annars veta vilket gym han skulle åka till om inte finska flickan kännt igen Avsan?
   Ja nu vill ni säkert säga hon ljuger precis som Polisen vill säga med Krantz, men hon har ingen anledning att ljuga i detta fallet.
   Det är Polisen som har läge att ljuga då dom är inblandade i Mordet.

   Radera
  3. Herr Krantz erkände t.o.m. själv att han ljög....bäste Bagdad Bob du går alltså i polemik med Krantz själv.....

   Flickan visste så mycket om mannen att hon kunde säga till Alsen och hans kompisar att mannen INTE var polis i alla fall.

   Plus det så har du Herr Borgnäs som kunde konstatera att DEFINITIVT INTE kunde vara den moderate riksdagsmannen som hon avsåg efter det han hade samtalat med henne.

   Bäste Bagdad Bob-kopia. Man brukar säga att kopian aldrig överträffar originalet, men du är undantaget........

   Radera
  4. Bagdad Bob. Vad hade han med Palmeordet att göra?

   Lars Krantz ljög ihop en hel bok om sin iakttagelser och om bussfärden på mordnatten "Ett verkligt drama". Fortfarande lika aktuell oavsett vad han senare har snurrat till.

   Ett smakprov från boken:
   En månad efter mordet lät det så här.
   "I dag uttalar sig Palmes statssekreterare Ulf Dahlsten för Expressen. Det har tidigare sagts att Lisbet Palme är huvudvittnet. Dahlsten förnekar detta.

   "Det var mörkt och mannen stod i skuggan.Därför kan hon inte säga om den så kallde fantombilden stämmer överens med mördarens utseende"
   sid 51

   Att någon ljuger är helt klart. Men jag tror inte det är Krantz

   Radera
  5. Vilket skitsnack att krantz skulle ha erkännt.
   Krantz har även skrivit böcker om då han åker buss och ser leif tell på bussen.
   Men ge mig gärna ärende nummer där han skulle ha erkännt.
   Krantz vart däremot i princip hotad av Säpo att han skulle ändra sin historia.

   Samma sak med finska flickorna man uttalar inga direkta hot men man jävlas bla genom att göra en husrannsakan och hålla 8 förhör.

   Finska flickorna har pekat ut A.A oavsett vad du skriver.

   Men lägg papperen på bordet om du törs eller så kan vi göra en oberoende utredning idag men det törs ni inte för du lixom jag vet oxå att Säpo är inblande i Mordet.

   Allt hemligstämplas eller döljs under sekretess haha löjligt ett 26år gammalt Mord.
   Förundersökning i 26år haha

   Radera
  6. "Finska flickorna har pekat ut A.A oavsett vad du skriver".

   Patetisk argumentation. Olle Alsén försökte hjälpa dem på traven. Det var bara den ena som kände igen mannen och då dessutom påstå att den andra pekade ut A.A visar ju på vilket sätt som du argumenterar på. Bagdad Bob framstår ju som saklig jämfört med dig.

   Krantz lämnade återbud till ett TV-program där han skulle vara med och försvara polisspåret.

   Detta med motiveringen att han inte trodde på det längre. Utan han hade istället kommit på att det var Olof Palmes anhöriga som låg bakom mordet.

   Radera
 10. Nu ska jag oxå ta hjälp av Amerikanska polisen som Hans Ölvebro gjorde och menade att USA:S gärningsmannaprofil kommit fram till en ensam galning, vilket inte stämmer.

  En Amerikansk utredare menar att dom första uppgifterna i ett Mordfall oftast är dom riktiga uppgifterna, med det sagt så vill jag ni ska tänka på Anna Hages vittnesmål, hennes beskrivning av mördaren stämmer inte alls in på Krister Pettersson hon säger bla mördaren ser ut som någon som styrektränar, har litet huvud i förhållande till sin kropp, krille har snarare tvärtom har stort huvud i förhållande till sin kropp.
  Samt så beskriver Lisbet oxå en vältränad person.

  SvaraRadera
 11. Who killed Olof Palme?
  http://www.youtube.com/watch?v=0z4Ey6Gfse4

  SvaraRadera
 12. Fick tag i boken ett verkligt drama av Lars kantz.
  Man får inte intrycket att det är nån knäppis som skrivit den boken.

  Lars krantz såg Pitz på buss 43 under Mordnatten det står helt klart utan minsta tvivel.
  Lars Krantz ordnar oxå med ett eget vittne som steg av samtidigt som krantz och som bodde i samma trappuppgång, denna person var oxå villig att styrka att krantz uppgifter var riktiga men dessa uppgifter var ju självklart inte Jan Sundström på SÄPO särskilt intresrade av då SÄPO aldrig utrett Polisens inblandning.
  Krantz tror även att Victor Gunnarsson var felaktigt utpekad och det tror även jag.Victor var på stan denna kväll men inte på Mordplatsen, precis samma sak med krille, mönstret känns bekant.

  Det är svårt hitta böcker om Palme numera, alla köper eller frågar efter dessa gamla böcker det är ett oerhört sug.

  Jag vill nu ha tag på Victor Gunnarssons bok.

  Så lägg ner ert j............la skitsnack nu att krantz inte skulle ha sett Pitz på buss43 det är ställt utom rimligt tvivel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också läst boken, och jag instämmer med dig att Lars Krantz tar fram mycket relevanta frågeställningar i denna bok, bl.a vill han ha svar på, i sin sammanställning, säkert 100 frågeställningar ang. detta mord, men hur många av dessa, har blivit utredda och besvarade?På mig verkar det som att han blivit utsatt för ett formidabelt angrepp från det Svenska Psykförsvaret,där de slutligen lyckades med att förklara Lars Krantz som inte tillräknelig,men läs hans bok så kommer ni att förstå varför det varit så angeläget att krossa denna människa.

   Radera
 13. Jag håller på läser ett verkligt drama av Lars krantz och kan konstatera lars krantz har en ganska nära kontakt med GW Persson.
  Jag är övertygad att GW Persson vet hur ordet har gått till fast han på denna tid försvarade Säpo och Polisen mer än han gör idag.
  Krantz litar till en början på Polisen men ju mer tiden går förstår krantz att Polisen bedriver ingen spaning och är inte ens villig höra på hans observationer av Polisman Pitz på Buss43 utan Säpo med Jan Sundström i spetsen, kontaktar krantz dotter bla för i ett dåligt försök få krantz att börja tvivla att han var på teatern just den dagen.
  Sundström gör allt för att få krantz att ta tbx sina uppgifter men det lyckats inte då krantz fixar vittne själv bla det Paret som bodde i hans trappuppgång som Polisen inte ens gör nåt försök att kolla upp för Säpo är ju inblandade i Mordet.

  Ska bli spännande läsa Victor Gunnarssons bok oxå.

  SvaraRadera
 14. Boken ett verkligt drama av Lars Krantz går att läsa på sidan 72 ungefär så här att Polisen har låtit 22 vittnen konfronteras med den så kallade 33 åringen alltså Victor Gunnarsson, men ingen av dessa har känt igen honom.Däremot berätar hans far för Aftonbladet att flera vittnen pekade ut 2 Poliser, som deltog i konfrontationsgruppen.Vad var det för Poliser?

  Denna konfrontation måste ju vara mer värd än Lisbeth Palmes då hon fick hjälp av Polisen att peka ut Alkisen Krister Pettersson, som Lisbet själv sa det ser man väl vem som är Alkis.

  VI har med andra ord även 2 Poliser utpekade.
  Vi vet oxå att Piltz och Tell var på buss43 under Mordnatten, det finns inget i Krantz bok som talar för att det inte skulle vara sant snarare tvärtom han kan bevisa med andra vittnen att han visste varit på Buss43 men Säpo Gubben Sundström vill ha det till att Krantz var på fel buss, ganska tidigt förstår Krantz att Säpo utredder inte Mordet.

  Säpo hade hand om utredningen mot Poliser haha Säpo själva är ju inblandade.  SvaraRadera

Läs sidan "Om kommentarer"