”Palme, 2”. SVT-trailer: ”Om mordet på Olof Palme!”


28.12.2012. Jag ser även det andra ”Palme”-avsnittet i förmiddagens ljus, ser reprisen. Det avgörande dramatiskt intressanta var trailern som följde omedelbart efter ”Palme”-programmet:
MORDET PÅ OLOF PALME!”
Där kom sanningen, Sveriges Televisions sanning. Sedan Eva Hamilton så uppenbart i brevet till mig i juni förnekat att de fyra GW-filmerna skulle ha något faktiskt med Palmemordet att skaffa, ”detta är ingenting för Uppdrag Granskning…”, rycks slöjan av lögnen: det är det faktiska mordet allt handlar om!
Det svenska rättssamhället är djupt involverat i det taktiska upplägget att förvandla lögn till sanning.
I tre avsnitt – av vilka jag alltså har sett två - ges en i princip invändningsfri redovisning av åren fram till mitten av 70-talet, vadderad med uttalanden och presentationer av Lisbeth Palme (inspelade när?) som alldeles uppenbart är avsedda att ge idyllton och idyllprofil åt denna sak, som blir dovare och mörkare medan åren går, på skärmen och i verkligheten.
När manegen är krattad, efter de tre ”Palme”, är det dags för Eva Hamilton att veva GW-filmerna och säga att
det förstår ni ju, hemma i sofforna, att det här är bara fiction. Facts fick ni i ´Palme´. Så koppla av nu med kaffekoppen och ta en kaka till, det här är inte på riktigt…”
Efter denna trailer, som förstås kommer att visas ett antal gånger under de närmaste veckorna, måste rimligen debatten fact/fiction ta ny fart. Avgörande viktig blir den första visningen av den första GW-filmen. Sägs där att Säpo var inblandat – som GW skriver i ”Faller fritt som i en dröm”? Eller är den biten smidigt bortopererad? Vi får se.
Kvar står ett skrämmande misch-masch som måste göra allmänheten vid kaffekoppen till yrsel förvirrad. Sköts Olof Palme till döds i en poliskonspiration, som GW säger varje årsdag av mordet? Eller vad säger han hos Eva Hamilton?
Public service, var det. Rejält licensfinansierad public service, modell Hamilton.
Sven Anér

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Läs sidan "Om kommentarer"