En pilgrims död

Blir namnet på Svt:s uppenbarligen mycket påkostade ”fiktiva dokumentärserie” kring mordet på Olof Palme, signerad Leif GW Persson. Serien bygger på GW: dokumentärböcker, där ”Faller fritt som i en dröm” (2007) har varit den mest uppmärksammade.
TV:s Eva Hamilton skrev till mig i juni 2012 bl a att denna dokumentärserie ingenting har att ”göra med nyhetsbevakning, med Uppdrag Granskning eller med undersökande journalistik. Det är en helt fiktiv berättelse, som i någon mån handlar om vår samtid.
Så långt Eva Hamilton, i somras. ”Helt fiktiv” – ja det går ju alltid att säga. Men genomföra, i praktiken. Leif GW Persson, Sveriges per definition störste och skickligaste akademiske kriminolog, har hela denna höst serverat faktiska dokumentärer om faktiska mord på faktiska personer. Nu är det meningen att svenska TV-tittare ska tänka om, i 180 graders vinkel.
Glöm att det handlar om den verklige Palme och glöm framför allt att serien inte preciserar den verklige mördaren, hu nej! I den bok jag nämner är mördaren mycket distinkt knuten till den svenska säkerhetstjänsten – men så är det väl inte i verkligheten, GW? Jo visst är det så, säger Persson varje år på Olof Palmes dödsdag, ”han föll offer för en konspiration med bl a säkerhetspersoner…”
Det Persson hade kunnat göra hade, menar jag mycket bestämt, varit en rejäl, konkret, faktisk genom gång av den pågående polisiära och åklagarledda s k förundersökningen i Palmeutredningen, men den mest dramatiska och den mest ostentativt olösta brottsutredningen i modern tid – ja, den hoppar GW över för att i stället kamma in betydligt mera money på en TV-stuvning av ett antal gamla GW-böcker.
Har någon på SVT tänkt igenom denna affär innan pengar till GW börjat skrivas ut?
Sven Anér

2 kommentarer:

 1. Det vore kanske bättre att vänta med åsikter om filmen tills vi har sett det färdiga resultatet.

  ”han föll offer för en konspiration med bl a säkerhetspersoner…”
  Det är inte bara GW som anser det. Här är en annan.
  Anders Jallai
  Palme stoppade Nato – Nato stoppade Palme
  http://www.jallai.se/


  SvaraRadera
 2. Kolla Hans Holmérs alibi (Hotell Brage i Borlänge),under mordnatten!Där lär finnas en del tvivel!

  SvaraRadera

Läs sidan "Om kommentarer"