Information som inte passar skuffas undan

9.6.2013.
Aftonbladet har i dag en lång intervju med en äldre polisman som ser bakåt. Han säger sig tro att Olof Palmes mördare är en ensam man, en kall man. Kall kan säkert stämma, men ensam?
Detta har varit den svenska administrationens eviga räddningsplanka: Palmemordet ändrar inte vårt samhälle, i botten. Det råkade bara komma en förvirrad gärningsman förbi Dekorima, inget märkvärdigt, inget att uppröras över. Det behövdes aldrig någon organisation, behövdes aldrig minsta apparat.
Mycket är egendomligt. Mediers totala tystnad, medier befolkade av Sveriges per definition skickligaste arbetsledare och reportrar. Grundförutsättningarna för detta mord, grunddragen, de grundläggande uttalandena från hösta ort – allt försvinner om det inte passar.
Jag tar två exempel. Exempel som ger mordet i ett makabert nötskal, exempel som tydigt och klart har poppat upp i debatten men aldrig fått fotfäste.
Nr 1: Leif GW Persson sa två gånger i TV, 28.2.2011 och 28.2.2012, att
mordet skedde inom en konspiration av poliser, militärer och säkerhetspersoner.
Det dubbla uttalandet har aldrig kunnat missförstås, samtidigt som det aldrig på minsta sätt dementerats eller modifierats. Det står där, i stenstil, men har aldrig kommenterats mer än av mig på min bloggplattform.
GW avslöjade mordet på Olof Palme, men varken medier eller ens allmänhet har reagerat. Varför inte?
Nr 2: Jag har upprepade gånger berättat här på bloggen att Anti Avsan, i samtal med en äldre poliskollega, svarade så här på frågan om han är Olof Palmes mördare:
Nä nä, vi har sån uppbackning att ni kan aldrig ta oss.
Givetvis ett klart medgivande av skulden. Varefter ”uppbackningen” omedelbart trätt i funktion, hos myndigheter och regeringsorgan, ute på alla redaktioner:
Tyat, tyst, Avsan råkade visst försäga sig, så glöm det!”
En filmfotograf jag låg ute i bushen med på ett flertal TV-turnéer hade som motto och mantra just ”Glöm det”, uttalat på lugn och diftongerad skånska. Om ingenting blir bättre av att klaga, så ”glöm det”.
Palmemordets nationella mantra i dag är ”Glöm det!”. Detta är Palmemordets andra dimension, Först nonchaleras gärningsmannen, det är steg ett. Sen talar gärningsmannen själv utomordentligt tydligt om att det är han som har begått mordet, och då inträder steg två. Dvs på nytt den totala tystnaden.
Detta är precis den policy och den publicistik som vi duktiga svenskar alltid har beskyllt alla diktaturer och halvdiktaturer för:
Dom vränger och dom tiger; det gör inte vi här i svenska Svedala!”
Gör inte vi? Jag får förfrågningar: ”Förstår inga medier vad det är som håller på att hända?”
Jag brukar svara: ”Visst förstår dom, men vågar inte säga ifrån.
Jag hoppas nu på reaktioner från tyska ambassaden och från SPIEGEL i Hamburg. Jag vill att allt ska hända på en gång, men försöker tämja mig till tålamod.

Sven Anér

6 kommentarer:

 1. Anti Avsans uttalande (om det nu är sant) är inte ett klart medgivande av skulden. Det är luddigt och kan tolkas på olika sätt. Han kanske identifierar sig med den grupp som han antar att mördaren tillhör, antagligen polisen. T.F har kommit med fler antydningar om att han är mördaren. Han har inte förnekat det. Hos polisen skröt han om mordet, men tog tillbaka det. Vad Dag Andersson har fått ur honom vet jag inte. GW vet att T.F är skyldig.

  SvaraRadera
 2. T.F är här Tom F. och inte Tomas Flyckt som på flashback forum. Det är hos polisen i Göteborg som han erkände har jag hört. Hur långt Palmeutredarna har kommit med honom får ingen veta. Dag Andersson är van vid att åka landet runt och förhöra folk. Det enda stället som det är lätt att få tag i Tom är på hans arbetsplats men han har avregistrerat företaget. Är det någon som vet vad som hänt?

  SvaraRadera
 3. T.F=Tom Floberg - inte Tomas Flyckt som initialerna står för på flashback forum.

  SvaraRadera
 4. På Flashback diskuterar man vykortet med texten "Svinet på den andra sidan låter sig fortfarande förfäras av fantombilden. När järnvägsspåret blir allt hetare. Sätt dig snarast i förbindelse med Enskedemannen". Jag har läst ett förhör från 880721. Ordet när är istället för men. Man hittade vykortet hos Östling. Järnvägsspåret handlar om Christer Pettersson som håller på att snärjas åt. Mannen på fantombilden behöver då inte vara så orolig för att bli avslöjad. Vykortet är avsänt av Claes Almgren, som satt i redaktionen på tidskriften Contra. Vykortet är undertecknat Enskedemannen. Alltså är Almgren Enskedemannen. På Flashback har man fått för sig att Enskedemannen har initialerna T.F. Men det är nog så att T.F=Floberg=mannen på fantombilden=gärningsmannen. Tom hade flytt till Spanien och var rasist. Jag tänkte på att svinet på den andra sidan kan menas nassen eller nazisten som flytt utomlands.

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset om vykortet. Blev intresserad, gick in och kollade: Sid 3726,P North 2013-06-23 kl 12:34.Du skriver att "svinet" förfäras av fantombilden, men på vykortet tycker jag det står : förföras av fantombilden,vad nu det kan ha för betydelse , rent tolkningsmässigt?

  SvaraRadera
 6. Polisen har originalet till detta vykort.Kopian redovisas på Flashback. Jag skulle vilja se originalet, för att säkerställa att denna Flashbackskopia inte har manipulerats av någon, och ändrats från "förfäras" till att det skall vara "förföras".Skriver man att "svinet" fortfarande Förfäras fortfarande av fantombilden, är det rent språkligt rätt, men skriver man att "svinet"fortfarande förföras av fantombilden, är det inte språkligt rätt.Den som skrivit vykortet borde ju ha skrivit: "Svinet"fortfarande FÖRFÖRS av fantombilden.Det är något som inte stämmer med Flashbacksvykortet.

  SvaraRadera

Läs sidan "Om kommentarer"