Från biografen Grand till Sabbatsberg – en dödens väg

23.6.2013. Till Uppsala Universitet, i anslutning till min skrivelse av 18.6.2013, ”Ett stort samhällsprojekt”.
Själva biobesöket: Det finns inget känt belägg för att paret Palme någon gång tidigare hade gått på bio utan vare sig bevakning eller ordnad transport, någon av (!) vägarna.
Promenaden mot Dekorima: Det har anmärkts att denna ensamma promenad, efter kl 23 en fredagskväll utan bevakning, inte följt paret Palmes gängse mönster. Bl a har anmärkts att paret korsat den trafikerade Sveavägen, till synes utan anledning. Vid promenad direkt hem till Gamla stan borde de ha hållit sig kvar på västra sidan av Sveavägen.
Mordet. Olof Palme träffas med ett välriktat skott, medan det påstådda skottet mot Lisbeth Palme uppges ha missat, från 70 cm håll, vilket ter sig mycket ologiskt.
Lisbeth Palmes påstådda skottskada. En dylik skada finns aldrig belagd, vare sig via erforderligt rättsintyg eller trovärdiga vittnesmål. Lisbeth Palme ber, i Sabbatsbergs väntrum, sin svåger dermatologen Åke Nilzén om ”baddning” av en påstådd irritation på ett skulderblad. Nilzén baddar men finner endast ”en lätt rodnad”, alls ingenting som liknar en skottskada, och han påkallar ingalunda något rättsintyg.
Den statliga juristkommissionen från 1987 är kritisk:
En fråga som bl.a. rättsläkarna har pekat på är att någon undersökning av Lisbeth Palmes skador aldrig gjordes. Detta är en grundläggande utredningsåtgärd som inte har genomförts. Förutsättningarna för att utreda det brott som Lisbeth Palme utsattes för har därigenom försämrats. I en framtida process saknas viktig bevisning. Det kan heller inte uteslutas att en sådan undersökning skulle ha gett underlag för ytterligare slutsatser om händelseförloppet vid skottlossningen och därmed också om mordet på Olof Palme.
En statligt tillsatt utredning rörande mordet på en statsminister uttalar sålunda skarpa, nära nog totala tvivel rörande åklagarnas och polisens dittills framlagda teorier om detta mord. Då hade kommissionen ändå inte haft tillgång till uppgifterna om professor Nilzéns ”baddning av en rodnad”, varvid han sålunda inte fann tillstymmelse till skottskada.
Förhandsarrangerade ambulanser. Två ambulanser finns med i bilden. Dels den ambulans från Sollentuna som ”på hemväg från S:t Görans sjukhus” hämtade upp Olof Palme samt en del av sträckan medförde Lisbeth Palme., dels den Sabbatsbergsambulans som larmades från Dekorima.
Båda ambulanserna fanns sålunda med i förhandsplaneringen. Sollentunaambulansens personal var tillsagd att ”passa” mordet samt att därefter köra en lång omväg över Vasastan till det eljest mycket närbelägna Sabbatsbergs sjukhus, för att någonstans vid Odengatan kontakta en poliskommissariebil (se nedan), medan Sabbatsbergsambulansen aldrig ryckte ut till Dekorima, aldrig lämnade sjukhusområdet.
Lisbeth Palme lämnar Olofs ambulans. Lisbeth Palme gick i Vasastan över från Olofs ambulans till den vid (ca) Odengatan anslutande poliskommissariebilen. Efter att ha bytt ytterplagg, anländer Lisbeth Palme i kommissariebilen ca 4 minuter efter Olofs ambulans till Sabbatsbergs akutintag. Fotografen Ulf Karlsson anger tidpunkten till 23.42.
Ett fotografi, taget av pressfotografen Ulf Karlsson och publicerat med korrekta underskrifter i Göteborgs-Posten resp Aktuell Rapport), visar, aldrig dementerat, Lisbeth Palme lämnande kommissariebilen vid Sabbatsbergs akutintag. Hon bär där en mörk tygkappa med slejf och kapuschong, medan polisutredarna talar om en pälskappa i brun mocka. Ulf Karlssons fotografi utgör omslagsbild till min dokumentär Mordets dunkel tätnar kring Lisbeth Palme, 2012.Olof Palmes patientjournal förvanskas. Patientjournalen var ursprungligen ankomstmarkerad ”23.38”, men uppgifterna förvanskas, antagligen tämligen snabbt efter mordet, till 23.35, uppenbarligen för att visa Olof Palmes snabba omhändertagande.
Dessa uppgifter förnekas inte av Stockholms läns landsting/Sabbatsberg (som endast kan garantera att en uppvisad journal inte har ändrats efter 1996), eller av sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt eller av socialstyrelsen eller, på min förfrågan, av socialminister Göran Hägglund.
Rörande dessa av mig presenterade uppgifter finns inga dementier framlagda från officiellt håll, mer än det bl a av juristkommissionen betvivlade påståendet att Lisbeth Palme skulle ha blivit påskjuten, samt det helt orimliga fastställandet av ambulansens ankomst till Sabbatsberg till 23.31.40 (den statliga granskningskommissionen); jfr 23.38 (antagligen korrekt ankomsttid) och 23.35 (på patientjournalen förfalskad ankomsttid).
I övrigt har viktiga påståenden från bl a min sida lämnats utan referat och utan avseende, t ex de avgörande uppgifterna om professor Nilzéns ”baddning” av Lisbeth Palmes rygg. Nilzén tycks aldrig ha blivit hörd av polis.
Jag skulle sätta stort värde på om Uppsala Universitet lät granska detta synnerligen allvarliga ärende bl a från de utgångspunkter som denna förteckning ger. Tystnad kan aldrig ersätta öppen redovisning.
Palmeutredningen bedrivs i dag av rikspolisstyrelsen via dess rikskriminalpolis, Palmeenheten, varjämte den fortsatt pågående förundersökningen leds av RÅ via vice RÅ. RÅ torde upprätta årliga protokoll över sin verksamhet, men beträffande dessa är inget känt. I detta och andra sammanhang utgår jag från att större offentlig öppenhet skulle komma till stånd vid en aktivitet från Uppsala Universitets sida.
Jag sätter värde på dnr samt uppgift om handläggare.
Sven Anér, Karlsrogatan 85 A, 52 39 Uppsala. 018-15 12 79.
AVSAKNADEN AV DEMENTIER ÄR GIVETVIS YTTERST ILLAVARSLANDE!

Hej på ett tag! Sven

9 kommentarer:

 1. Det var Olof som ville gå hem eftersom han hade suttit mycket. Lisbet ville se i skyltfönster och jag ser inget konstigt med det. Det är inte ologiskt att Tom missade Lisbet. Det hela gick väldigt fort och hon rörde sig just då. Han var en skicklig skytt men det går att missa ändå. Det var viktigare att försvinna snabbt från platsen än att det närmaste vittnet dog. Det var ingen omfattande och komplicerad konspiration.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det låter ganska komplicerat tycker jag. på vems uppdrag sköt denne förmodade Tom Olof Palme?

   Tom måste för övrigt ha varit en usel skytt som missat ett mål på så nära håll.

   jag misstänker att det är Anti Avsan & Co som driver på den här historien om Tom.

   Magnus

   Radera
 2. Det var Olof som ville gå hem?Vad vet du om det?

  Lisbet ville se i ett skyltfönster? Vad vet du om det?
  Det hela gick väldigt fort? Vad vet du om det?

  Lisbet rörde sig just då, då det gick väldigt fort? Vad vet du om det?

  Två snabba skott, inom loppet av 1-2 sekunder, enligt vad som redovisats, kan Lisbet Palme, aningslöst, fortfarande, bara helt ovetande, bara gått rakt framåt, och haft sin ryggtavla fullt träffbar för det andra skottet, rakt in i ryggraden, men det redovisas, som att hon blivit "träffad" från en 90 gradig avvikande vinkel. ett "skott" som det inte finns någon rättsmedicinsk dokumentation på att så skulle vara fallet.Det finns ingen rättsmedicinsk dokumentation på att hon haft en skottskada, därför finns det ej heller, ur juridisk mening någon sådan skottskada.Det förfaller till en utlagd skröna.

  Det var ingen komplicerad konspiration? Vad vet du om det?
  Jag vet att det är en konspiration, av specifika perifera omständigheter, som planlagts minst ett år och kanske ännu mycket längre, innan deras regisserade plan sattes i verket.Om de sedan, i slutändan använt denne Tom Floberg,som skytt, som du pratar om, har jag ingen aning om,min iakttagelse handlar dock om en annan person, som jag inte kan tänka mig att han heter något så svenskt som Tom Floberg.

  SvaraRadera
 3. Om jag fattar rätt hade OP spelat tennis pà förmiddagen med HS och blivit körd till tennishallen av chaufför/livvakt som sedan tittat pà matchen. Hade ju varit lätt som en plätt att skjuta/mörda OP dà. Och sedan var det litet 'arbete' pà regeringskansliet för OP och promenad hem och middag. Och sedan 9-bio. Utan chaufför/livvakt. Och avslutningsvis fatal midnattspromenad pà Sveavägen. Märkligt dagsschema.

  SvaraRadera
 4. Spännande värre med dessa bilder men jag vill att du Sven Aner tar fokus på Mårten nu med dessa bilder, du säger själv i Palme Nytt att det är samma kvinna med vita stövlarna som kliver ur Polisbilen som man ser på den andra bilden samt så skriver du att det är Mårten och Joakim på bilden.
  Jag kan konstatera att det är samma personer som sitter i Polisbilen, du känner igen den vita överdelen från jackan den syns på Polisbilsbilden och det är det vita längst upp, personen som sitter i baksätet är mer svartklädd och det stämmer oxå med den andra bilden.

  Nu har vi konstaterat att det är Lisbeth med Mårten och Joakim i Polisbilen.
  Sen vill jag bara lägga till att Mårten denna tid ser nästan exakt likadan ut som Ted Gärdestad för jag har sett 2 kort på dessa 2 på Lars krantz sida nationalmordet.
  Så det vittnet som säger att en person var otroligt lik Ted Gärdetsad kan mycket väl ha varit Mårten men jag säger inte att det är så bara att Mårten faktiskt är otroligt lik Ted Gärdestad.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=yfg6f9B0Mkc#t=321

  5 minuter ini filmen hör ni Mårten säga han beger sig till Olof Palmes bostad efter att Lisbeth hade ringt till hans flickvän från Sabbatsberg.

  Börjar ni ana oråd nu????
  Sa vi inte att Mårten är ihop med Lisbeth både i Polisbilen och även på den bilden där Lisbeth kliver ini dörren till Sabbatsberg.
  Mårten säger i filmen att Lisbeth ringde honom hur kan vi då se Mårten på bilderna ihop med Lisbeth?

  Jag måste faktiskt hålla med numera mördade privatspanaren Ingvar Heimer.
  Mårtens redogörelse stämmer inte han ljuger.

  Varför åkte Mårten till Olofs bostad?
  Vad gjorde han där egentligen???
  Det är bara Bullshit att han skulle ta fel på Sabbatsberg och tro Olof är hemma efter att ha blivit skjuten.

  Nån ringer Mårten före eller vid tiden för Mordet och ber han åka hämta den andra kappan i Olofs bostad, det kan stämma att Lisbeth ringde Mårten men hon ringde inte från Sabbatsberg.
  Eller så kan det va Säpo som ringer ber han åka hämta kappan och sedan möter man upp ambulansen och Lisbeth byter från ambulans till polisbil.

  Svaret på allt detta är ganska enkelt, svaret har Polisen och Säpo då det är dessa som agerar taxi åt Lisbeth och Mårten mfl.

  Lars Krantz sa redan 1987 att SÄPO jobbar med infiltratörer.
  Victor Gunnarsson var infiltratör åt SÄPO för hans medverkan i EAP.
  Precis lika denna Hans Erik Sjöholm som Aftonbladet skrivit om.
  Hans ERik har oxå förbindelser till USA precis lika som Victor hade med CIA och FBI.
  Men Victor Gunnarsson kunde inte hålla käften, det var hans stora bekymmer eller som Holmer kallade Victor, Turbokäften.
  Därför går Victor Gunnarsson före Mordet och säger att det ska flyta blod på stockholms gator, Victor vet att Olof ska mördas för han jobbar åt SÄPO och jag tror han hört det från SÄPO då dessa är inblandade i Mordet.
  Inte så konstigt att Victor Gunnarsson helt avskrivs från Palme ärendet efter detta och det är av just åklagare KG Swensson som krantz säger är en del av SÄPO och gammal spion åklagare.

  Kolla på filmen jag länkade in här.
  Fidel Castro säger att han tror det är ett Politiskt Mord medans Tahtcher mer snackar om att ta personen som ligger bakom typ som att det skulle vara en ensam gärningsman.Man ska inte glömma att Thatcher var otroligt bra kompis med Pinochet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mårten Palme ljuger

   Mårten Palmes uppgifter till polisen och domstolen i Christer Petterssonrättegången om vad som hände vid mordet kan omöjligen stämma. Han talade under ed i tingsrätten 20.6.1989:

   "När vi stod och samtalade utanför biografen, vid bokhandeln, backade jag på en man. När vi skildes åt …Vi går ut, dras söderut på Sveavägen. Ljusen släcks i bokhandeln. Vi stod och pratade i fem-tio minuter. När vi hade skiljts observerade jag en man vid möbelaffären, med blå nylonjacka, halvlång, fyrkantigt ansikte, smala läppar, sammanbiten mun. Han hade stålbågade glasögon, keps, hade fast blick, tittade på mina föräldrar…Sen går vi hem till min flickvän (Ingrid Klering) vid Vanadisvägen och sätter på te, då plötsligt min mor ringer, väldigt chockad, och säger att de har blivit beskjutna. Vi störtar ut, får tag i en taxi, åker till Västerlånggatan. Då ser vi att de inte är där och vi får skjuts av en polisbil till Sabbatsbergs sjukhus."

   Inga av dessa uppgifter har kontrollerats av mordutredningen. Om de hade gjort det så hade man funnit att Lisbet Palme inte ringde något samtal från Sabbatsbergs sjukhus vid denna tid, före midnatt. Enligt sköterskan Lena Östeman på Sabbatsberg hade hon ensam hand om Lisbet Palme när läkarna kom och meddelade att han dödförklarats 6 minuter över midnatt.

   Efter att Lisbet Palme som det ser ut avlossat det dödande skottet i ryggen på Olof Palme och han låg på magen på trottoaren vände hon honom på rygg och kysste honom farväl på den blödande munnen. I det ögonblicket måste hon ha varit den ensammaste människan i världen. Ingen tog hand om henne, ingen polis körde henne till sjukhuset, ingen talade med henne på sjukhuset eller undersökte hennes påstådda skottskada.

   Sköterskan Lena Östeman (som inte hördes i utredningen) tyckte att Lisbet Palme såg ensam ut och föreslog att hon skulle ringa sina söner. Hon såg att Lisbet Palme gick till ett rum med telefon och att hon ringde två samtal. Klockan bör då ha varit 10 minuter över midnatt.Hon kan i varje fall inte ha ringt hem till Ingrid Klering, eftersom hon vid den tidpunkten befann sig med Mårten Palme i faderns lägenhet på Västerlånggatan.

   Radera
  2. Mårten Palme hördes också i hovrätten, men då undvek åklagare Anders Helin diskret att fråga om vad som hänt efter det att han skiljts från föräldrarna. Överraskande säger han endast att de begav sig till flickvännens lägenhet på - Banhusgatan! Hon bodde på Vanadisvägen. Däremot var det ett utförligt korsförhör om olika konfrontationer som sönerna och Lisbet Palme varit med om innan Christer Pettersson greps och vilka informationer de fick om honom. Resultatet av förhöret var egentligen förkrossande. Det framgick att alla konfrontationer som gjorts, alla bilder som visats och alla upplysningar om olika spaningsresultat gjorde att Lisbet Palmes utpekande av Christer Pettersson måste betraktas som helt värdelöst. Till och med innan Christer Pettersson greps hade man upplyst Lisbet och Mårten Palme om att det fanns en misstänkt alkoholist i Sollentuna, som tidigare hade dömts för dråp.

   Den 4 september 1995 sändes ett TV-program i TV 3 om mordet. Där intervjuade Stig Edling Mårten Palme om mordnatten. Då sa Mårten Palme att Lisbet Palme hade ringt och sagt att Olof Palme var klar för operation. Vilket skulle betyda att hon upplyst om att de befann sig på Sabbatsberg. Det gör det ännu obegripligare att Mårten begav sig till Västerlånggatan.

   I själva verket dök Mårten och Ingrid upp på Västerlånggatan cirka tio minuter före midnatt. De ringde på hos Janken Myrdal, som bor på nedre botten, och bad att få hans nycklar till föräldrarnas lägenhet, som han hade för att vattna blommorna när Palmes var bortresta. Janken Myrdal är son till Jan Myrdal. (Huset hade tidigare innehavts av Gunnar och Alva Myrdal, som skänkte det till Palme. Vilket pressen aldrig tog någon notis om.) De sa till Janken Myrdal att det varit skottväxling på stan och de ville höra hos Janken om de sa något om detta i radion.

   Radera
  3. Det är i hög grad tvivelaktigt om Mårten Palme och hans flickvän hunnit från bokhandeln vid ABF-huset på Sveavägen till hennes lägenhet på Vanadisvägen och därefter efter en stund ha förflyttat sig till Västerlånggatan, inom en halvtimme efter mordet. De kan inte ha blivit informerade om skottväxlingen av Lisbet Palme, eftersom detta var före midnatt. Taxiresan är inte dokumenterad. Vid framkomsten till Västerlånggatan uppgav Mårten Palme att där var polisbevakning. Detta är också felaktigt. Polismännen Stig Rosén och Lars Bengtsson vid Sveavägen tog på eget bevåg kontakt med polisens ledningscentral och frågade om det var någon bevakning utanför bostaden på Västerlånggatan. När de fick ett nekande svar åkte de dit på eget bevåg. Klockan var då 13 minuter över midnatt. Observera att det inte förrän nästan en timme efter mordet kom polis till Gamla Stan. Vad man än gjorde så inte var det att jaga mördare. Kl 00.18 kom det unga paret ut från lägenheten, och polismannen Stig Rosén skjutsade dem till Sabbatsberg. De tillhöll dessförinnan Janken Myrdal att hålla tyst om att de varit där. Här inställer sig omedelbart en rad frågor, t ex:

   1. Varför ljuger Mårten Palme?

   Varför begav de sig till Gamla Stan?
   Vad gjorde de i lägenheten?
   Varifrån hade de fått uppgiften om skottlossning?
   Varför påstår de att de tagit taxi?
   Varför skulle Janken Myrdal hålla tyst?
   Varför hade polisen ingen bevakning i Gamla Stan under nära en timme efter mordet?
   Varför har mordutredarna inte utrett detta?
   Mitt svar på fråga 8 är en motfråga:Varför skulle Palmeutredningen ha utrett detta när den inte har utrett någonting annat?

   Det finns också anledning att försöka kartlägga vad Joakim Palme gjorde på mordnatten. Officiellt befann han sig i familjens radhus i Vällingby, Olof Palmes gamla bostad, när han fick dödsbudet.

   Av Lena Östemans berättelse framgår att telefonsamtalet inte kan ha ringts före kl 00.10. Man kan med fog fråga sig varför inte polisen underrättade de anhöriga om händelsen så fort de fick veta den. Det är känt att Joakim Palme med fru och barn i barnvagn anlände i familjens bil till sjukhuset kl 00.30. Detta är möjligen tänkbart.

   Låt mig sticka emellan med en fråga: Hur kan det komma sig att polisledningen, som medan Olof Palme forslas i ambulans till sjukhuset och Lisbet Palme finns i samma ambulans inte underrättar deras barn? Passiviteten på polisens ledningscentral kan delvis förklaras med att en del av dem är berusade. De uppger att de firar en som fyller år. Kan det vara något annat som de firar?

   Radera
  4. Ja...i denna mordkomplott kan jag mycket väl tänka mig att de firar något"Helt annat".En klar misstanke bara.Det sorgliga är, för de svenskar som börjat ifrågasätta denna "Mordutredning"upptäcker att allt är ett enda falsarium, från dag ett, och inte gör någonting.Men det måste väl ändå finnas några jurister i detta land som följt detta falsarium, och nu tröttnat på detta falskspel, och nu har kurage nog att gå ut och sätta stopp på detta spektakel, som varit, och fortfarande är.I annat fall, är det en ren katastrof för Svenskt Rättsväsende.

   Radera

Läs sidan "Om kommentarer"