Privatspanare – en kriminell syssla?

7.10.2012.
Detektivromaner handlar just om detektiver, dvs den ordinarie polisens kombattanter. Detektiverna beskrivs som skickligare och klokare, ibland, som hos introduktören Conan Doyle, otroligt mycket skickligare och klokare.
Men i dagens Palmevärld har invektivet ”privatspanare” uppfunnits för att visa hur samtidigt både okunniga och illegitima dessa, faktiskt, rutinerade journalister är. Vi har inte på banan att göra, vi ska publicera polisens kommunikéer.
Detta är en djupt farlig inställning från nästan alla mediers sida. Bort med oss – mediaskriket är självfallet djupt odemokratiskt, djupt tryckfrihetsfarligt.
Jag kan gärna erkänna att jag tidvis varit djupt sårad av dessa ideliga attacker, t ex från de två kompisar (med varandra) som sannerligen borde veta bättre, Jan Guillou – som inte tror på polisspåret men är allmänt förbannad på mig - och Leif GW Persson. Och även om attackerna tidvis avtagit har en fond av vemod blandad med ilska i ett kvartssekel funnits inom en bit av min själ, jo, jag har faktiskt en sån.
Eller själ, säg att jag aldrig glömt de grundläggande och självklara förmaningarna 1948 från jobbarbasar och kolleger på Dagens Nyheters redaktion: skriv det du anser vara sanningen. Ingenting annat. Om du vill kalla det för sanning.
Sven Anér

26 kommentarer:

 1. Jag sitetr precis och läser din bok Polisspåret Sven Aner.
  Den boken känns hög aktuell just nu med tanke på GW och lambertz uttalande.
  Jag kan inte annat än tycka lite synd om dig efter all kritik och all skit du fått med dina efterforskningar kring PalmeMordet.
  SÅ många frågetecken det finns i den boken om både Polisen och Säpo och boken skrevs redan 1988 och vad det verkar som så har inte ett enda spår som pekat i Polisens riktning blivit utrett av Holmer eller Ölvebro eller Säpo.Man har hela tiden kört efter förnekelse teorin.
  Nåt som jag tycker skulle ha blivit utrett ordentligt är ju krantz bussfärd och det Buss chauffören säger att en av X och Y Poliserna är först utklädd till kvinna med peruk och allting.
  Jag minns ju att ett vittne även under Hypnos förhör säger att en kvinna gick bredvid makarna palme, jag säger inte mer, jag säger bara detta borde ha blivit oredntligt utrett.
  Lägenheten på järnmalsvägen i bromma som innehas av en Polisman, där man hittar en SS Hjälm och walkie talkies och avlyssningsutrustning, det utredds heller aldrig av Säpo utan man ljuger och säger attdet inte var någon hemlig avlyssnings utrustning.Tänk om Säpo hade agerat som dom skulle då kanske mordet hade varit uppklarat för länge sen, jag skulle velat ha gjort en husrannsakan och kolalt närmare på dess utrustning och om teletrådarna gick ihop kopplade nånstans i telenätet med palmes bostad, en sån här avlyssning som troligen skedde fysiskt p åden här tiden i avsaknad av AXE var väldigt enkel att utföra om man bara skulle avlyssna en person, men det lär vi aldrig få veta då Säpo ihop med Polisen förstört allt då man aldrig utredde Polisen man förnekade istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polismännen på bussen var Tell och Piltz sägs det. Piltz påstår att han hade alibi, men det tror jag inte på. Leif Tell har ett annat vittne sett. Han namnger Piltz men beskriver Tell. Dessa poliser var riktigt brutala, men knappast kallblodiga mördare. Vittnet under hypnos borde vara Anders Björkman. Han sa inte att en kvinna gick bredvid makarna Palme. Han tolkade att personen i mitten var en kvinna, men det var Olof. Personen till vänster var gärningsmannen (Tom). Det brukar vara mannen som håller om kvinnan och det såg ut så eftersom han höll handen så högt upp för att skjuta på rätt ställe i ryggen. Det var viktigt att Olof dog med en gång. Lisbet var endast ett vittne. Henne missade han eftersom hon rörde sig då.

   Radera
 2. Så trött på såna som Jan Guillou som hävdar motsatsen till GW och lambertz nu angende Polisspåret, sen påpekar Guillou vad Lisbeth sagt om krille.
  Har Guillou glömt att Lisbeth fick hjälp av Polisen att peka ut krille?
  Precis lika som Holmer hjälpte den personen dom kallade för negern att peka ut 33åringen.
  Har herr Guillou helt glömt att Lisbeth talar inte om nån ensam galning på sabbatsberg hon talar om ustasja samt så är hon rädd för den vanliga Polisen och vill själv välja vilken hon ska prata med, det är egentligen Lisbeth själv som börjar med Polisspåret.
  Varför hävdar inte Guillou samma sak med tex Gösta Söderström och hans klockslag?
  Gösta och hans kollega tittade på sina varandras armbandsur när dom anländer till platsen, Göstas klocka visar 23.28 kollegans 23.30.
  Gösta var en duktig och mycket erfaren Polis, han om nåt borde väl veta hur viktigt det är med klockslag och av just denna anledning så tittar dom direkt på klockan.
  Varför hävdar inte en sån som Guillou att övriga Polisen ljuger om klockslaget?
  Gösta tittade ju på sitt armbands ur och var är lättast komma ihåg ett klockslag eller en person du möter snabbt i mörker, jag väljer i alla fall klockslaget.
  Piketen anländer efter 10 sekunder, Gösta ber dom springa efter mördaren, då klagar dom på att dom inte har något signalment men efter 10-20 sekunder hör han att mördaren ska ha en blå täckjacka, detta meddelar även Gösta till ledningscentralen och ledningscentralens data-logg har registrerat tiden 23.31 så hur i helvete kan någon påstå att det Gösta säger inte skulle stämma?????????????????????????????????????????????????

  Polisen ljuger om allting så enkelt är det.
  Läs Sven Aners bok annars Polisspåret då kommer ni oxå totalt dissa såna tokar som Jan Guillou.

  SvaraRadera
 3. Intresserad av sanningen9 oktober 2012 19:41

  Vad hette Olof Palmes sista livvakter ? Nu gör det väl inget om deras namn röjs. Vi vet ju ändå inte vad de sysslar med nu. Har de analyserats av Polisen efter mordet ? Tack för svar !

  SvaraRadera
 4. Varför lägger sig Jan Giullou i detta?
  Märkligt, och uppseendeväckande, enl. min uppfattning.Jag tror, att han inte har ett skit att komma med, PERSONLIGEN,då han inte har redovisat ett enda oantastligt sakdokument, som bevisar vad han påstår, och vill,förmedla, till den lättlurade och lättpåverkade allmänheten.På vems uppdrag skriver han som han gör i media?Det finns Jurister i detta Land som börjar undra vad JG har för informationskanaler, trots att det råder förundersökningssekretess, i detta Palmeärende.Och vad som är syftet med detta.Han skrev om Harwardaffären,och den raderades ut,i samband med Palmemordet, samma kväll, som Palme mördades.
  På något sett har han en roll, i skenet av sin Auktoritet.Man ifrågarsätter inte Jan Guillou.Men han är tunn i sin argumentation.En maktens medlöpande "Hallik"skulle jag närmast vilja beteckna honom som.Vill han av hela sitt hjärta, lösa detta mordet,skall han släppa sina förbindelser med den arroganta, och maktfullkomliga makten,och själv börja lägga pussel, och då kan kanske hans Kompis LGWP vara till hjälp.Men då får de nog koppla bort JG:s svägerska i denna mordutredning.Jag tror att de utmanar GUDS vrede, och i den dimensionen, är de inget annat än "Myror",med vad det kommer att innebära för deras själar, när de framhärdar i lögn, trots vetskap om detta mord..Så, tala om sanningen nu.

  PS. Jag är himmelskt förbannad av rent personliga skäl.DS

  SvaraRadera
 5. Nu är det ju så att både GW och Guilliou biter sig själva i svansen när dom i ena debatten förklarar Lambertz som Jävig, samtidigt som de själva åstadkommit grundarbete med direkt koppling till mordplatsen på Sveavägen. Och därför måste anses som jäviga i förhållande till Palmemordet.
  -GW bidrog själv till att introducera "Baseballigan" i romaner och film i början på 80-talet.
  -Guilliou var, så vitt jag förstår den som drog upp Harvard-affären.
  Kopplingarna är alltså Skatteverkets Harvardpapper som försvann samma kväll Palme sköts. Och utesluter Guillious oberoende.
  Och GWs marknadsföring av Baseball-ligan, där 3 st poliser från VD1 med anknytning till denna grupp identifierats runt mordplatsen och bortfiltrerats ur mordutredningen, vilket också diskvalificerar GW som oberoende part i utredningen.

  Så när dessa två "kunskapare" och opininonsbildare uttalar sig ska du ta det med 1,2,3,4,5,6 nypor salt :)

  SvaraRadera
 6. Ett bra exempel ur Sven Aners Bok Polisspåret hur Polisen sopade alla spår som ledde mot Polisen under mattan.

  Talar med Lars Strömberg på Svensk Bevakningstjänst igen. Jo visar det sig: polisen har arrangerat en slags rekonstruktion, dock utan att tala med ledningen för Svensk Bevakningstjänst AB. Polisen har skrapat fram just den bil som en väktare på Svensk Bevakningstjänst AB använde den natten, de har letat rätt på rätt förare osv.De har talat med föraren hemma i hans bostad, de har ställt upp den aktuella bilen på Drottninggatan.
  Men vittnet Ingrid har inte varit kallad till denna rekonstruktion.

  Vad sysslar Poolisen med?Har de tvingat den här unge väktaren (vilkens namn jag inte känner till) att ljuga?Enda gång Polisen verkligen anstränger sig för att söka rätt på vittnen och tala med vittnen är då det handlar om ett vittne som ska kunna bevisa att det inte ligger någon sanning i pratet om ett Polisspår.Då finns tiden och kunnandet i resurssererna.Men inte då det gäller vittnen som sett underliga ting i Polisspårets riktning:Eva (som aldrig är hörd!), DN-fotografen (aldrig rejält hörd), Berit etc.
  Den här informationen om att denna sk rekonstruktion verkligen ägt rum blir för mig nära nog ett bevis för att Polisspåret är en realitet och vad som är ändå otäckare är när jag ställer frågan: varförarrangera en låtsasrekonstruktion, utan tillstymmelse till bevisvärde, när vittnet Ingrid inte får vara med? och det är inte en rekonstruktion som Polisen gått ut till allmänheten med.
  Det är LARS BORGNÄS och jag som efter väldigt letande så småningom hittat sanningen.Vad har då rekonstruktionen för syfte? Jag hittar bara ett:
  ATT GE ÅKLAGAREN ETT BEVIS PÅ ATT POLISSPÅRET ÄR FALSKT!

  Det blir ett papper, att lägga i akten: Polisen har rekonstruerat, det var en väktarbil vittnet Ingrid såg.

  Haha så här jobbar alltså Polisen en rekonstruktion om vad ett vittne sett utan att vittnet är med hahaha det är ju grovt tjänstefel.
  Ta den som Holmer kallade för negern man visar först en bild på 33åringen Victor Gunnarsson sen inleds en vittneskonfrontation haha lika med Lisbeth Palme.
  SS hjälmen och dom andra sakerna i lyan, viftats oxå bort med en simpel förklaring: det finns naturliga förklaringar til ldet där mer säger man itne sen är det locket på hahaha.

  När ska dom börja utredda Polisspåret på riktigt????????
  När ska Sven Aner och många andra som sysslat med Mordet få Upprättelse även såna som har dött som Gösta Söderström som verkar vara den enda riktiga Pålitliga Polisen i detta sammanhang.

  Jag bara undrar när...........................................................

  SvaraRadera
 7. Lars krantz sa att Holmers Livvakter var inte till för att skydda Holmer, dom var till för att hålla koll på Holmer.

  Jag har ju alltid funderat varför i helskotta en Polis ska ha livvakter, det förelåg ju inget hot mot Holmer.Men är man utskickad från Högsta ort för att leda in så stor utredning som Palme mordet åt fel håll hela tiden så ville man nog gärna hålla lite koll på Holmer oxå att han verkligen gjorde det han skulle alltså leda bort alla spår om Polisens inblandning i Mordet osv.Det sägs att man har hotat Holmers hustru 2 gånger.Samt så varför fick Holmer ett så bra betalt och högaktningsfullt jobb efter den totata katastrofen med Palmemordet när han får ett FN jobb.Det verkar som alla som har något med Palme Mordet att göra har fått bra jobb efteråt eller såna inom Polisen som gjort sig skyldiga till misshandel mord etc fortfarande är kvar inom Polisen.
  Sug på den ni.

  SvaraRadera
 8. Jag vill inte sitta passiv längre och höra alla bortförklaringar från Polis och Politiker vad gäller bla PalmeMordet, Estonia, ubåtsskandalerna mfl

  Jag vill få bort dom skyhöga lönerna inom Politiken elller införa att Politikers handlande får konsekvenser att dom blir av med jobbet och får gå på den skit akassan vi har med 3 månds karens.
  Politikerna talar om sitt jävla ansvar vad händer jo gör man ett eller flera misstag blir man belönad med ett nytt fint jobb och behåller samma lön är det att ha ansvar???

  JAG VILL STARTA TYP ETT REVOLUTIONSGARDE SOM FÖRST SKA BRINGA KLARHET I PALMEMORDET SEN INFÖRA ATT POLITIKERS HANDLANDE FÅR KONSEKVENSER.

  SvaraRadera
 9. Det Ingrid ser ovanför sitt fönster är kommissarie bil 1520 men hon ser bara 520 och Sven Aner konstaterar varför hon bara ser 520 det är för den inre läslampan som Polisbilar har skymmer den andra siffran och det vet jag med att Polisbilar både brukar ha en extra lampa vid backspegel men oxå numera en läslampa ovanför dörr öppningen mot framrutan.

  Ingrid ser alltså när kommissarie bil 1520 pratar i en walkie talkie, det är ju helt klarlagt att det är Polisen som pratar i dessa walkie talkies, Polisen och Hans Holmer höll på skita på sig med det här vittnet Ingrid det är därför man gör en fejkad rekonstruktion men utan Ingrid hahaha vilket jävla skämt till Poliser.
  Är det sånt här Jan Guillou försvar Holmers och Ölvebros skämt till utredningar?????????

  SvaraRadera
 10. Läser just nu boken de sammansvurna, väldigt intresant läsning.
  RiksPolischefen bengt Swenssom tillhör oxå denna skara som vill förhindra Mordets lösning
  Han ger GW en åthutning efter hans uttalande 1mars 2011 då han sa til ltv tittarna att Olof mördades av en konspiration av Poliser militärer säkerhetspersoner.
  Det är så sant, jag blir chockad att det är så många inom etablissemanget som vill förhindra Mordets lösning.

  Revolution säger jag mot dom som förhindrar rättvisans gång och det är höga Politiker och höga Polischefer som Bengt Swensson bla

  SVENSKAR VAKNA FÖR FAN.

  SvaraRadera
 11. Läser expressen den 27e september 2012.

  Hur kan du Joakim totalt avfärda Lambertz uttalande om Polisens inblandning.
  krister petetrsson vart frikänd har du helt glömt bort det?
  har du helt glömt bort vad din mor först sa på sabbatsberg?
  Har du glömt alla vittnes observationer vad gäller walkie talkie män?
  samt damen på drottningen gatan som ser en Polisman prata i en walkie talkie från sin bil?

  Har du glömt hur dåligt Holmer skötte dessa utredningar som inte ens kan kalals för utredningar?
  Kan du istället inte redogöra för ingvars heimers påstående att Mårten och lisbeth ljuger vad dom gjorde under Mordnatten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är konspiration som många verkar mena på här, kan du då inte tänka dig en situation där man ibland har skyllt på att det är LP och anhöriga istället som har bestämt saker, bara för att komma undan?

   Radera
  2. Hur har Joakim Palme ha någon som helst rätt att blanda sig i denna mordutredning?Han var ju inte ens på Sveavägen, den där natten.Och har således inget att tillföra denna mordutredning, med egna iakttagelser.Ändå vill han styra mordutredningen mot ett visst mål.Det övertygar mig att familjen Palme vet oerhört mycket mer om detta mord, men de har blivit hjärntvättade av HH, vid sina inofficiella omedelbara kontakter med honom, och fått dem att gå ut med, av denne HH, påtvingade och muterade vittnesuppgifter.Etc.Etc.Etc.Vilken rättsvidrig skam denne HH har försatt det Svenska Rättsvsendet i.Och det mest chockerande är att detta Rättsväsende inte sätter ner foten och avslöjar denna fars som pågått.Men nu är det efter 27 år dags att avslöja det.

   Radera
 12. jag säger inte att Lisbeth och sönerna är skyldiga.Men jag är trött på att dom behandlas som några heliga kor och att lisbeth ska bestämma saker och ting, det är inte normalt i ett mordfall om man säger så.
  Man kommer inte ifrån att det finns otroligt många frågetecken kvar trots dessa 26år.
  Bla det här med hennes kappa.
  Samt varför ska hemligstämplarna vara kvar? mordet är inte löst släpp på allting bla obduktionsrapporten som enligt obducenten skulle bringa klarhet i många frågetecken.
  jag tror ingen mer kan ta skada i fallet palme efter dessa 26år efter allt som skrivits i media.
  Det finns ju inga utredningar kring Polisspåret som är värda namnet hur kan då Joakim gå ut och omdelbart kritisera lambertz??
  Krister Pettersson vart frikänd.
  Lisbeths vittnes konfrontation gick inte helelr rätt till.
  Det gick inte rätt till med den som Holmer kalalde för negern heller, (tänk om det vore idag säga neger) där visar man foto på 33åringen innan vittneskonfrontationen, jag tror man först skulle ha 33åringen som syndabock mendet misslyckades och då fick det bli krister pettersson istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så svårt att räkna ut att när det gäller Lambertz så är det troligt att han inte är den enda och han är mycket medveten om det också... Räcker så. Hoppas du förstår att i övrigt kan det finnas sådant som är privat och mår bäst av att inte vem som helst går in och rotar i. Det handlar väl i första hand om att försöka lösa ett mord och inte bedriva någon typ av släktforskning som kan riskera både det ena och andra? Det borde nog gå att lösa i alla fall om det nu inte handlar om ett släktdrama förstås och det gör det väl ändå inte?

   Radera
  2. Jag har under alla dessa år förundrats över Lisbets uttalande att det syns väl vem som är alkoholist,i utpekandet av CP.Men min spontana reaktion var, att hon blivit upplyst om att den person som hon skulle utpeka,är den som är iklädd en randig fångsttröja.

   Radera
 13. Jag kommer nog knoppa av lite med det här med Palme.
  Jag blir bara på så förbannat dåligt humör när jag läser om alla felaktigheter och att det fortfarande inte finns någon ryggrad hos besluts fattarna eller dom på dom höga hästarna.

  SvaraRadera
 14. Finns två saker jag undrar över beträffande Jan Guillou. Dels gäller det uppgiften i Lars Borgnäs bok "En iskall vind drog genom Sverige", sid 361, där de konspirerande poliserna vid Norrköpngsmötet frågade Bertil om han kände Jan Guillou och om han kunde sätta dem i förbindelse med denne. Dels uppgiften i Palmenytt nr 11 sid 2 årgång-97 där en lista med namn på 20 personer fientligt inställda till Olof Palme presenteras, bl.a. Jan Guillou och även Peter wallenberg. I Anérs bok "De Sammansvurna", sid 104 nämns Guillou som en av dem som förhörts av polisen. Inte konstigt Guillou inte med ett ord försvarat Christer Pettersson, då han kan misstänkas för att ha haft förbindelse med konspiratörerna.

  SvaraRadera
 15. Det var inte konspiratörerna som frågade efter Guillou, det var den personen som slog larm om konspiratörerna som frågade efter Guillou. Att Guillou var fientlig mot Palme, vad nu det ska betyda, är väl inte heller så konstigt efter IB-affären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står så här i boken:Vad gäller uppgiften om Guillou avser den att B uppgav till mordutredarna-det hade han gjort även till Tomas Bresky och mig-att poliserna vid mötet frågat honom om han kände Guillou och om han kunde sätta dem i förbindelse med denne. B hade svarat att han inte kände Gullou men däremot en annan journalist som i sin tur kände denne, och att han kanske kunde hjälpa till den vägen.Varför polismännen i Norrköping sökte denna kontakt är okänt. Inte heller vet vi om de någonsin tog kontakt med Guillou och vad de i så fall hade för ärende.

   Radera
 16. Jag skulle vilja ha tag i alla Lars Borgnäs böcker och allt från det här med palme nytt även alla lars krantz böcker.

  Första året var ju Guillou med alla andra bla det här med Polisspåret osv sen bytte han ju sida

  SvaraRadera
 17. http://www.jallai.se/

  Detta är taget från Anders Jallais blogg där han kommenterar Anna-Marie Åshedens bok Förbannelsen

  "Var Hans Holmér psykopat?"


  "Som avslutning på PKK spåret vill jag tillägga att jag pratat en del om just PKK spåret med dåvarande operative chefen på Säpo, Per-Göran Näss och han säger att han aldrig för ett ögonblick trott på PKK spåret. Han säger till och med att det är ett planterat spår, och det redan dagarna efter mordet. Smaka på den! Holmér och hans spanare, bl a Hans Wranghult har alltså enligt Näss antingen medvetet eller omedvetet låtit ett extremt tunt skenspår bli till HUVUDSPÅR i Palmeutredningen. Och då ska ni veta att Christer Pettersson-spåret är minst lika tunt.

  SvaraRadera
 18. Vad såg polisen i sin hemliga kameraövervakning i t-banan när paret Palme färdades till biografen? Redan -71 övervakades innerstadsstationerna, både Gamla Stan och Rådmansgatan! Kamerorna hade mycket kraftig zoom redan då. Har detta överhuvudtaget undersökts? Hade själv en gång tillfälle att se dessa poliser framför en vägg av tv-skärmar.

  SvaraRadera

Läs sidan "Om kommentarer"