Betr inköp av klipp ur Rapport-program

22.11.2013.
Juristerna SVT, 105 10 Stockholm.

Jag skriver beträffande inköp av ett Rapport-program från morgonen efter Olof Palmes död, 1.3.1986 kl 0400-0600. Jag bifogar en utskrift för vilken jag anlitat en skrivbyrå i Stockholm. Händelseförloppet i korthet:
Jag tog för ca en månad sedan en kontakt med SVT Försäljning, Sellgren, för att höra om jag kunde få det klipp ur en extra Rapportsändning kl ca 0130, om vilken jag fått ett tips från en person. På min förfrågan om kostnaden för ett dylikt programinslag svarade Sellgren ”2 000 kronor, och då gäller priset enbart visning i familjen”. Jag tackade ja, under den bestämda förutsättningen att det verkligen var ett mycket tidigt Rapport-inslag jag skulle få.
Sedan hände ingenting förrän efter min tredje skriftliga påminnelse, varefter Sellgren ringde och sade att klippet vore lokaliserat samt på väg till mig.
Då klippet anländer, som DVD, visar det sig avse text och bild enligt bifogad utskrift*, sålunda inte alls ett tidigt klipp, enligt mina ursprungliga informationer. Varför givetvis min skyldighet att betala förföll.
Därefter har inträffat, dels att jag per brev informerat Sellgren, dels, å andra sidan, att jag numera vid en genomspelning av ovanstående DVD funnit att även detta sena klipp vore användbart för min blogg,
Jag ställer nu den konkreta frågan till SVT:s jurister:
Kan jag använda den erhållna dvdns text och bild, enligt bifogad utskrift, på min blogg? Vilken skulle kostnaden bli?
Kan jag alternativt använda enbart texten på bloggen? Kostnad?
Anledningen till att jag vänder mig direkt till SVT:s jurister är att Sellgrens begärda pris, 2 000 kronor för enbart ”familjevisning”, känns så oskäligt högt att jag bedömt ytterligare förhandling med Sellgren meningslös.
Tacksam för er snabba hjälp! Jag är självfallet angelägen att göra rätt för mig, och använder inte materialet förrän jag fått klart besked från SVT.
Mvh Sven Anér, Karlsrogatan 85 A, 752 39 Uppsala. 018-15 12 79. 4.12.2013: Ännu inget svar från SVT:s jurister. SA.

*
Rapports extra nyhetssändning 19860301 06.00

Nyhetsuppläsare Ewonne Winbladh, Rapport:
Statsminister Olof Palme är död. Han mördades i centrala Stockholm en kvart över elva i går kväll. Olof Palme och hans maka Lisbet hade privat besökt biografen Grand och var på hemväg till fots, helt utan bevakning av säkerhetspolis. En man i 30-45 årsåldern sköt på nära håll två skott som träffade Olof Palme i bröstet. Statsministern fördes till Sabbatsbergs sjukhus där han avled strax efter framkomsten. Också Lisbet Palme skadades vid attentatet men är nu utom fara i sitt hem. Polisen har ännu inga spår efter mördaren. Motivet till mordet är okänt. Klockan halv ett bekräftade finansminister Kjell-Olof Feldt att statsminister Olof Palme är död.
Henrik Gårdstedt, Rapport:
Det var här i en gatukorsning mitt i centrala Stockholm som statsminister Olof Palme sköts ned. Gärningsmannen eller gärningsmännen flydde sedan bort in i gränden upp för trapporna. Det var ett fåtal vittnen till händelsen. Göran Berntsson kom till platsen strax efter attentatet:
Göran Berntsson, vittne:
Vi kröp ju under den här avspärrningen då för att komma ut på Sveavägen och så frågade oss ett par poliser vad vi gjorde där. Vi förklarade då att vi hade varit inne och käkat på Bohemia och de sa ingenting mer om det men det var ett par tjejer där också då, varav den ena tydligen hade varit med under hela, hade stått i närheten när det hade hänt och tydligen försökt få igång hjärtat på honom. Men det hade inte lyckats så bra.
Henrik Gårdstedt, Rapport:
I natt har polisen dragit samman alla tillgängliga resurser för att om möjligt få tag i gärningsmännen.
Bo Larsson, polisinspektör: Ja, just nu så söker vi då ifrån den här inre kärnan och sedan utåt runt så långt vi kan. Och vi går in då på alla kända adresser och kontrollerar då organisationer och annat i den mån vi kan.
Henrik Gårdstedt: Det är ett stort polispådrag.
Bo Larsson, polisinspektör: Ja, det är väl det största i alla fall det här året. Personalen är kvarstationerad eller kvarkommenderad och får väl jobba nu fram till man upplöser det från ledningen.

Henrik Gårdstedt, Rapport:
Statsminister Olof Palme och hans hustru fördes efter attentatet till Sabbatsbergs sjukhus mitt i centrala Stockholm. Dit anlände senare också anhöriga till statsministern. Regeringen med vice statsminister Ingvar Carlsson i spetsen samlades nu i natt i regeringskansliet i Rosenbad.

Ewonne Winbladh, Rapport:
Och regeringens krismöte pågår fortfarande. Vice statsministern Ingvar Carlsson har tagit över som regeringschef och från regeringshögkvarteret i Rosenbad säger han så här:
(Inslag från presskonferens)
Ingvar Carlsson: Efter mordet på Olof Palme har regeringen varit samlad under natten. Olof Palme lämnar efter sig ett stort tomrum i svensk politik. Det är omöjligt att nu sammanfatta vad han betytt för landet och för världen. Hans engagemang och hans djupa och äkta känsla för människor som har det svårt, som lider och som förtrycks har inspirerats så många och har skapat en känsla av stolthet hos breda grupper av vårt folk. Det fanns en stor värme hos Olof Palme. Hans insatser har betytt så oerhört mycket för det svenska välfärdssamhällets utveckling. Men vi minns också hans internationella engagemang och arbete. En generation svenskar erövrade tillsammans med Olof Palme och jag är övertygad om att hans exempel kommer att leva länge än, just därför att man övervann den internationella rättvisan tillsammans under Olof Palmes ledning. Att den person som mer än någon annan bekämpat våldet och verkat för freden, har mördats på ett så brutalt sätt, det upprör oss alla i djupet av våra hjärtan. Och vi har nu alla ett ansvar för att det slag som i natt har riktats, inte bara mot Olof Palme, mot hans familj, utan också mot Sverige som ett öppet samhälle inte ska utvecklas till mer brutalitet och mer hat. Under natten har många hört av sig och velat uttrycka sitt erkännande för Olof Palmes gärning. Jag vill särskilt nämna de vackra ord från de övriga partiledarna har uttryckt i denna svåra stund. Många av oss har i natt förlorat en omtyckt arbetskamrat, ett parti har förlorat en älskad ledare, vårt land har förlorat den man som varit landets statsminister under elva år. Vi har alla idag ett ansvar som jag är övertygad om att vi ska kunna bära tillsammans.
K-G Bergström: Kan du beskriva stämningen i regeringen?
Ingvar Carlsson: Vi är djupt sorgsna över det som har inträffat. Vi känner stor saknad. Och vi tänker särskilt på Lisbet Palme, på Olofs barn och hans anhöriga i övrigt.
K-G Bergström: Vad betyder hans bortgång för partiet och landet?
Ingvar Carlsson: Ja, det är en oerhörd förlust som jag inte ens kan beskriva i ord. En mycket stor förlust.
K-G Bergström: Vad vet ni om polisens spaningar?
Ingvar Carlsson: Ja, den frågan tycker jag att polisen ska besvara. Det är deras arbete och jag är övertygad om att de gör ett mycket bra arbete.
K-G Bergström: Vilka rent praktiska beslut återstår nu att fatta?
Ingvar Carlsson: Förlåt?
Okänd kvinnlig journalist: Vilka frågor har ni diskuterat under det här mötet under natten?
Ingvar Carlsson: Ja, vi har gått igenom de... den formella fortsättningen av regeringens arbete. Det är ju så att med anledning av statsministerns död så ska Riksdagens talman enligt regeringsformen entlediga övriga statsråd. Men därefter så kommer vi att fungera som expeditionsregering med fullständiga möjligheter att fatta de beslut som behövs, med undantag för att utlysa nyval.
(Inslaget från presskonferensen slut)

Ewonne Winbladh, Rapport:
Ingvar Carlsson som alltså nu är regeringschef. K-G Bergström intervjuade honom. Kung Carl Gustav avbröt efter dödsbudet sin skidsemester i Storlien och är nu på väg tillbaka till Stockholm med flyg. Polisen har ännu få uppgifter att gå efter när det gäller mördarens signalement. Det finns vittnesuppgifter som säger att det rör sig om en man mellan 30 och 45 år. Alla tillgängliga resurser har satts in över hela landet för att spana efter mördaren.

Sune Lindgren, Rapport:

Olof Palme och hans maka hade varit på biografen Grand igår kväll. De var på väg hem mot Gamla stan när mördaren avlossade skotten vid Sveavägen Tunnelgatan. Palme hade ingen livvakt med sig eftersom biobesöket var privat och på Palmes egen begäran hade Säpo dragit in livvakten. Hotbilden har aldrig varit sådan mot en svensk statsminister att det krävs närbevakning dygnet runt, till skillnad mot till exempel kungen har Palme kunnat röra sig ganska fritt emellanåt. Mördarens identitet är fortfarande okänd. Enligt tre samstämmiga vittnesmål var det en man i 30-45 årsåldern och ungefär 175 centimeter lång. Han hade mörka byxor och mörk täckjacka, möjligen… (inspelning slut 8:14 min)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Läs sidan "Om kommentarer"