Är detta SVTs Palmebevakning i dag?

26.6.2012.
Eva Hamilton – Jag tackar dig för ditt brev av den 20 juni; jag är inte direkt bortskämd.
Men jag reagerar spontant: är detta den bevakning SVT i dag anslår åt Palmemordet och dess i praktiken obefintliga utredning? I stället för att ge licensbetalarna en kvalificerad faktisk redovisning av vad som hänt och händer i ämnet, väljer SVT att förbereda sändning av två projekt som uppenbarligen endast kommer att nafsa detta stora nationella skeende i hasorna.
Redan klar för sändning torde vara Måns Månssons produktion med ordet ”Privatspanarna” i titeln. Här deltar bland andra förre justitiekanslern (och högste svenske brottsbevakaren!) Göran Lambertz, som sig själv, vid ett inspelningstillfälle då han ännu inte hade uppfattat hur illa skött denna affär verkligen var; han är sålunda inspelad av Måns Månsson före sin dramatiska pudel den 19 maj i år i Upsala Nya. Halvgammal fiktion lämpar sig inte alltid för aktuell TV-sändning.
Själv finns jag med några minuter i filmen i egenskap av den Palmeutredningskritiker som jag är i sinnevärlden.
Men i stället för att t ex beordra Uppdrag Granskning att i dag ta ett par rejäla spadtag i denna skrämmande blandning av fact och fiction, väljer du att leja Leif GW Persson för en
fiktiv dramaa-serie om just Palmemordet. Den baserar sig PÅ GW Perssons bok.
Och du fortsätter i brevet till mig:
Detta har alltså ingenting att göra med nyhetsbevakning, med Uppdrag Granskning eller med undersökande journalitisk. Det är en helt fiktiv berättelse, som i någon mån handlar om vår samtid.
Jag hänger inte med, Eva Hamilton. Är det något Palmemordet och dess framtoning behöver i dag måste det väl vara konkretion, sanning så långt den går att hitta. I fallet Persson är i den dagssituation du skissar från SVT:s chefsbord extra egendomlig. Persson har, i SVT, den 28 februari 2011 och samma datum 2012, klart, som en bevisad sanning, meddelat att
mordet begicks inom en komplott med poliser, militärer och säkerhetspersoner.
Men denna info har aldrig följts upp av SVT, t ex av den för ämnet rimligen speciellt lämpade Janne Josefsson.
I stället låter du Persson vika ut sig i en serie om, enligt ej dementerad uppgift, fyra program på vilka alltså inga som helst krav på akribi eller faktanärvaro ska ställas!
Leif GW Persson har i dag ett stort och aldrig sviktande krav mot sig: spotta ut om polisspåret! Gör ett program, SVT, med Persson, Ahlenius och Lambertz, där dessa tre protagonister kan få stå fram och i klarspråk omtala att de inte tror ett jota på den påstådda polisutredning som sägs ha pågått i 26 år och 4 månader. Detta skulle kunna bli ett program som rensade luften. Fiktiva kringprogram rensar ingen luft utan lägger kvasihistorisk smog över Dekorima med omnejd.
Om du vill stötta Persson på hans piedestal borde du använda honom till det han verkligen skulle kunna prestera, nämligen den sanna och korrekta rundmålningen av Palmemordet, från planeringen på hans dåvarande arbetsplats mot slutet av 1985 fram till dagens datum, då jag skriver detta brev, och då smogen ligger ärtsoppstät över den sanning som den svenska allmänheten i över ett kvartssekel hoppats på men aldrig fått se röken av.
Jag går upp ett snäpp i tonläge, men saken är ju blixtrande allvarlig. Att Sveriges Television, med statligt beställd täckningsplikt av stora händelser, fördöljer i stället för förklarar är djupt illavarslande.
Men verkligen tack för att du svarade, Eva!
Jag bifogar ett material som speglar den allra senaste forskningen på Palmeområdet; inga av uppgifterna är motsagda eller dementerade.
Djupt engagerad och oroad hälsning.
Sven Anér

1 kommentar:

 1. Svt har väl skött sig relativt väl...annat är det väl med TV3, TV4 och de huvudstadsbaserade tidningsdrakarna.

  Har Lambertz gjort en pudel...har han någon slagit för motsatsen!?

  GW ligger förmodligen ljusår närmare sanningen än teorin om Lisbets inblandning...vore snyggt att lansera den på bästa sändningstid i svt som fakta!

  Då skulle alla vi petterssonförnekare få en dumstrut i kolossalformat placerade på våra huvuden.

  Med vänner som Sven Anér behöver vi petterssontvivlare inga ovänner......

  SvaraRadera

Läs sidan "Om kommentarer"