Papperstidning krävs för entré i debatten!

11 feb 2010
Papperstidning krävs för entré i debatten!

Vad är egentligen debatten, kulturdebatten, dagsdebatten? Webinslag, blogginslag, Rapport, Aktuellt, Ekot, TV-nyheterna? Debattskapande, visst. Men inte identisk med själva den gripbara debatten. Debatt konkretiseras först, verkar det, när den finns på papper, i en någorlunda stor tidning, i en upprepad, återkommande version. Det är först då som den är etablerad. Stämmer det?

Jag skriver dessa rader mot bakgrund av min egen blogg kring affären Anti Avsan. Jag själv, och Avsan, finns ideligen i web- och blogg-version, men den skrämmande nyhetsbilden förs, hittills (!), inte över till tidningens, den stora dagstidningens, klart definierade debatt- eller nyhetsspalt. Aftonbladet har en gång, i en tyckarkolumn, haft ett skakande utropstecken – men sen gjort halt. Trots att detta ämne är outtömligt och outtömt och finns på alla departementens och verkens register och hårddiskar. Hittar de stora publicisterna inte dit?

Det är de dagliga tidningarnas gate-keepers, deras chefredaktörer och nyhetschefer, vilka antingen själva skriver eller fångar upp dagsdebatten, som har ett ansvar som givetvis är enormt, förstärkt av deras tidningars enorma praktiska resurser, inför vilka den ensamme skribenten förmodas stå liten och darrande.

Men har då inte det utslungade ordet en egen kraft, en egen makt? Som skär genom tidningarnas papper? De läsande, tänkande människornas egen kraft och makt? Där finns min förhoppning. Trots allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Läs sidan "Om kommentarer"